Književana manifestacija „Odzivi Paunu “, 42. po redu, ove godine se održava online. Premijerno prikazivanje je 26. oktobra u 20 časova na Jutjub kanalu Narodne biblioteke Užice.

Učesnici programa su pesnici iz Zlatiborskog okruga: Petar Matović, Srećko Gujaničić, Vlade Dulanović, Rade Babić, Radmmila Petvović, Mejrema Džigal, Nađa Đoković, Mirjana Stakić, Strahinja Kec, Rasim Ćelahmetović i dobitnik ovogodišnje 32. Paunove nagrade Miroslav Todorović.

Pokrovitelj ovogodišnje književne manifestacije je Grad Užice.


Paun Petronijević (1936—1962) rano preminuli pesnik, rođen je u Ribaševini kod Užica. Gimnaziju je učio u Užicu, ali ga je tuberkuloza prinudila da prekine školovanje pa se lečio pored Užica i u Nišu i Beogradu.

Preminuo je samo nekoliko dana nakon izlasaka iz štampe zbirke pesama „Pastir traži dno neba“ (1962).

Poeziju je počeo da piše u šesnaestoj godini i prvu pesmu objavio je 1953. godine u užičkim “Vestima”. Objavljivao je i u drugim listovima “Omladini”, “Zadruzi”, “Crvenoj zvezdi”, “Jedinstvu”, “Stremljenjima”, “Braničevu” i “Listu mladih”. Pred smrt, njegovi prijatelji Milan i Milojko Đoković (uz izbor Dobrice Erića) objavili su mu prvu zbirku pesama “Pastir traži dno neba” (1962). Od objavljivanja prve zbirke do pojave izbora njegove poezije u knjizi “Dobro leto” (1974) prošlo je trinaest godina.

Tada je na predlog predsednika KPZ opštine Užice, Todora Toše Đurića, ustanovljena književna manifestacija “Odzivi Paunu”. “Paunova nagrada” (za najbolju knjigu objavljenu u tekućoj godini) kao i “Plaketa Paun Petronijević”(za ukupan književni rad) ustanovljena je 1998. godine.

O njemu je pisano u “Pregledu književnosti užičkog kraja” (1991) koji je priredio Milutin Pašić, “Biografskom leksikonu Zlatiborskog okruga” (2006), “S one strane duge: srpsko pesništvo za decu i mlade od Zaharija Orfelina do Ljubivoja Ršumovića” (2006) koje je priredio Pero Zubac. Zastupljen je u više zbornika i antologija. O njegovoj poeziji pisali su: Ljubivoje Ršumović, Radomir Andrić, Dobrica Erić, dr Dragiša Vitošević, dr Milenko Misailović, dr Dragoljub Zorić, dr Milutin Pašić, Srba Ignjatović, Milutin –Lujo Danojlić, Milijan Despotović, Pero Zubac i mnogi drugi, beleži Wikipedia.

Poezija Pauna Petronijevića je iskrena i neposredna, pleni emotivnošću i toplinom. U njoj su prepoznatljivi zavičajni motivi posmatrani kroz prizmu detinjstva i mladosti.

Prevođen je na italijanski, španski, ruski, francuski, bugarski, jermenski i poljski jezik.

- Advertisement -