Kada je more lepše – Mnogi su zagovornici tvrdnje da po ceni jednog letovanja u sezoni, mogu letovati dva puta u toku godine. Ima istine i u tome. Ako pratite dobre ponude turističkih agencija i negujete prijateljske odnose sa kolegama na poslu, to je fantastična opcija.

Ono zbog čega većina strepi kada je letovanje van sezone u pitanju je temperatura mora, vremenski uslovi i mogućnosti nepogoda. A da li je to zaista tako, sa svim klimatskim promenama kojima svedočimo poslednjih godina? Pokušaćemo da uporedimo prednosti letovanja van sezone i saznati kada je more lepše – u junu ili septembru.

Ako ne volite gužve – izbegavajte sezonu

Jedna od glavnih prednosti letovanja van sezone je manja gužva. Umesto borbe za mesto na plaži ili u restoranu, možete uživati u opuštenijoj atmosferi i većoj slobodi kretanja. Ovo je posebno važno za one koji vole tišinu i mir ili žele da izbegnu masovni turizam.

Ako volite peščane plaže idealno mesto je Aja Napa na Kipru (Foto: N.Tošić UM)

Druga prednost je cena. Vansezonski periodi donose niže cene smeštaja, hrane i drugih usluga. To će značajno smanjiti troškove odmora, omogućavajući vam da da uštedite novac ili ga potrošite na dodatne aktivnosti ili izlete.

Još jedna prednost je prijatnija temperatura. Dok letnji meseci “žare i pale” vrućinom koja je ponekad neizdrživa, jun i septembar imaju blaže i prijatnije temperature. Tada ste u prilici da upražnjavate duže šetnje, aktivnosti na otvorenom i opuštanje na plaži bez straha od preteranog izlaganja suncu ili vrućine.

A da li je more lepše u junu ili septembru? Pa, odgovor zavisi od preferencija pojedinca i specifičnih destinacija. U junu, more je obično nešto svežije, ali još uvek prijatno za plivanje. Plaže su manje naseljene turistima i priroda je u punom sjaju.

Sa druge strane, u septembru, more može biti toplije, što ga čini idealnim za duže boravke u vodi. Takođe, septembar donosi lepše vreme za istraživanje okoline, jer su temperature stabilnije i manje je šansi za kišu. Nekada to nije bilo tako, ali i klimatski uslovi su se promenili.

Popularne destinacije i temperature mora

Što se tiče faktora koji utiču na temperaturu mora u junu i septembru, nekoliko ključnih elemenata igra ulogu:

U van sezoni dobar izbor je Dubai (Foto: M.T. Arhiva UM)

● Geografski položaj: Lokacija u odnosu na ekvator i kontinentalnu masu može značajno uticati na temperaturu mora. Obično, lokacije bliže ekvatoru imaju toplije more, dok kontinentalne mase utiču i na temperaturu vazduha i mora.
● Morske struje: Topla ili hladna morska struja značajno utiče na temperaturu vode uz obalu. Na primer, topla Golfska struja može podići temperature mora duž čitave obale.
● Klimatski uslovi: Generalno, letnji meseci sa više sunčanih dana doprinose zagrevanju vode.
● Toplotni kapacitet vode: Voda ima visok toplotni kapacitet, što znači da sporije menja temperaturu u poređenju sa vazduhom.
● Dubina vode: Plići delovi mora obično se brže zagrevaju od dubljih delova.
● Vremenski uslovi: Ekstremni vremenski događaji poput jakih vetrova ili kiše mogu privremeno uticati na temperaturu mora.

Ali generalni pokazatelji poslednjih godina kažu da će u junu, ljubitelji toplih letnjih talasa pronaći svoj raj na određenim lokacijama širom Evrope.

Plaža Pasjača, Hrvatska (Foto: M.T. Arhiva UM)

Grčka, sa svojim nebrojenim ostrvima, u junu je najbolja za mesta kao što su Mikonos, Krit, i Rodos. Temperature mora se kreću oko 24-26°C. Preporučuje se i nama najbliži Halkidiki, jer je povoljan i bogat peščanim plažama. Kalitea je odličan izbor za leto 2024, jer je puna sadržaja za sve uzraste, čak i ako vam vreme ne ide na ruku.

U Italiji, Sicilija je izvanredan izbor jer je temperatura mora u junu oko 23°C. Španija, posebno deo obale na Kosta del Sol i Ibici, obezbeđuje prijatne temperature mora od oko 22-24°C.

Crnogorska obala, naročito Budva, Kotor i Ulcinj, takođe su odlične opcije u junu. Temperature mora su slične kao i u Hrvatskoj, oko 22-24°C.

Hrvatska obala, posebno regije Hvar i Brač, mame turiste iz čitavog sveta zbog svoje predivne, mirisne prirode i toplog mora sa temperaturom od oko 22-24°C. Za turiste koji uživaju u obilascima i netaknutoj prirodi, to su idealne destinacije u junu.

Kada dođe septembar, nekoliko destinacija je idealno za posetioce koji žele da produže letnju sezonu.

Grčka ostrva, kao što su Krf i Santorini, i dalje imaju temperature mora od oko 24-26°C. Hrvatska, posebno Dubrovnik i Split, hvali se prijatnim temperaturama vode od oko 22-24°C.

Crna Gora je i tada popularna destinacija, sa temperaturom mora od oko 23-25°C.

Na sicilijanskoj obali Italije, temperature mora u septembru su takođe oko 23-25°C.

Španija, posebno Costa Brava i Kosta del Sol regioni, imaju nešto niže temperature mora u septembru, oko 21-23°C, ali još uvek je to ugodno iskustvo plivanja i sunčanja.

Moramo naglasiti i da su navedene temperature prosečne i mogu varirati u zavisnosti od godine i specifičnih vremenskih uslova.

Perast je lep u svako doba godine (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Kada je more lepše – Postoje i mane

Da ne bude da je najidealnije letovati van sezone, pomenućemo i zbog čega to nekada nije najidealnija opcija, a prema iskustvu drugih putnika.

Iako su temperature mora većinski prijatne u junu i septembru, vremenski uslovi mogu biti promenljivi. Postoji veća verovatnoća za kišu ili nevreme van sezone, što će vam ograničiti mogućnosti za aktivnosti na plaži ili obilaske lokalnih atrakcija.

Van sezone, pojedine turističke atrakcije, restorani i prodavnice budu zatvoreni ili rade sa skraćenim radnim vremenom. U to računamo javni prevoz koji tada menja svoj uobičajeni red vožnje, što je nezgodno ukoliko se oslanjate na isti.Mnogima je manji broj turista prednost za letovanje u junu i septembru, ali to dovodi do manje živopisne atmosfere i ograničenih mogućnosti za upoznavanje novih ljudi i iskustva lokalne kulture. Zavisi i od toga koji ste tip ličnosti i šta vam prija na odmoru.

Ipak, letovanje van sezone može imati svoje mane, ali postoje turisti koji više cene mirniju atmosferu, jeftinije aranžmane i mogućnost da bolje upoznaju destinaciju bez gužvi turista.

Uvek je važno biti svestan potencijalnih rizika i planirati odmor u skladu sa njima. A ako vam vreme i mogućnosti dozvoljavaju da eksperimentišete, možda posetiti Ameriku, Njujork, okean – samo napred i uživajte u putovanjima!

Ako ste ljubitelj netaknute prirode posetite Ostrvo cveća, Crna Gora (Foto: NTošić UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti turizmaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

Autorka teksta: Srbijana Stanković

- Advertisement -