Požar na užičkoj deponiji, koji traje već nekoliko dana, po oceni nadležnih je pod kontrolom“, a ovim povodom se oglasio Gradski odbor SSP Užice.

Član Gradskog veća Srđan Nedeljković rekao je da je uzrok požara „hemijska reakacija koja nastaje razlaganjem ogromne količine otpada“. Naveo je da se to dešava „na gotovo svim deponijama takve vrste“ i dodao da je „na deponijama u Srbiji, „tokom 2022. godine registrovano više od 1.500 požara“.

Uz ocenu da je „požar pod kontrolom“, on je objasnio da je Grad reagovao odmah po prijavi JKP „Duboko“ i na raspolaganje stavio mehanizaciju komunalnih preduzeća – „Bioktoš“ i „Vodovod“, čija vozila i zaposleni učestvuju u hlađenju tela deponije i iskopavanju.

„Uverili smo se da je sada situacija pod kontrolom i nadamo se da će u narednih par dana biti lokalizovano i eliminisano žarište požara. Ipak, najvažnije je da ovaj problem dugoročno rešimo i nadamo se da će se to uskoro desiti“, kazao je Nedeljković, nakon obilaska deponije.

Od Ministarstva zaštite životne sredine, kazao je, očekuje se da narednih dana raspiše javnu nabavku, kako bi se proširilo telo deponije, a time se smanjio i rizik od takvih požara.

Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“, objasnio je da „na gašenje požara ne utiču vremenske prilike i da je neophodno da se pronađe žarište“.

Požar na užičko Deponiji

Ovim povodom reagovali su iz Gradskog odbora SSP Užice, čije saopštenje prenosimo u celosti:

Užička deponija gori – „Pa šta

„Regionalna deponija Duboko, na koju se odlaže otpad iz dva grada, Čačka i Užica i sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, gori već sedam dana, a Užičane od vazdušnog zagađenja otrovnim materijama spašavaju đenovljanski ciklon, kiša iUzrok požara na jednom delu deponije je posledica hemijske reakcije koja nastaje razlaganjem ogromne količine otpada, a kako nas nadležni uveravaju požar je pod kontrolom, nema razloga za zabrinutost jer je naprimer samo tokom 2022. godine bilo preko 1.500 požara na deponijama širom Srbije ili što bi rekao aktuelni predsednik “Pa šta”.

Međutim javna je tajna da je deponija zamišljena kao Mega i model za izgradnju ostalih deponija u zemlji, što je predviđeno Nacionalnom strategijom o upravljanju otpadom, bukvalno postala ekološka tempirana bomba iznad grada, na koju igla više ne može da stane i koju prati niz problema od osnivanja.

Od kašnjenja zbog neispunjavanja zahteva evropskih partnera, klizišta, kao i neispunjavanja obaveza u finansiranju gradova i opština uključenih u projekat. Iako joj je naziv Duboko, deponija je smeštena na uzvišenju iznad grada!A procedne deponijske vode ulaze u podzemne tokove izvorišta i potoka obližnje Lužničke doline, čiji stanovnici upravo te vode koriste za zalivanje poljoprivrednih parcela i napajanje stoke i glavni su snadbevači užičke pijace i marketa.

Deponija, višedecenijski gubitaš zamišljena i kao reciklažni centar ne funkcioniše jer prema standardima Evropske Unije, do 2020. godine bilo je neophodno izdvojiti 50 odsto reciklažnih sirovina, a “Duboko” izdvaja samo oko 8% ručno prebranog otpada, dok ostatak odlaže na ionako pretpran prostor.

Zato u ime građana Užica pitamo aktuelnu vlast, do kada će se nagomilani problemi Regionalne deponije “Duboko” gurati pod tepih kao da ne postoje, dok uzrokuju enormno zagađenje zemljišta, vode, a sada i vazduha i da li misle da će ih tako lako rešiti samo projektom “proširenja deponije”.

Do kada će građani Užica biti žtrve potpuno promašenog i zastarelog projekta, u čijoj realizaciji sem višedecenijskog odlaganja smeća na teritoriji Užica, ne učestvuju ni parteri iz osnovačkog akta ili možda ima nego drugo, dugoročnije rešenje koje traži više kapaciteta nego što SNS može da ponudi“, navedeno je u saopštenju Gradskog odbra SSP Užice.

Deponija „Duboko“ (Foto: Arhiva UM)

Pored teksta – Požar na užičko Deponiji – pogledajte i druge iz ekologijeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -