Izložba u Požegi, koju je organizovao Kolektiv Mladost u šezdesetim (Mu60), gde 12 umetnika i umetnica i jedna kustoskinja, unutar prostora bivše prodavnice fabrike „Mladost“ predstavljaju svoju bogatu umetničku produkciju, ali i deo arhive fabrike „Mladost“ iz Požege, koja je osnovana 1958. godine, i svojeveremeno zapošljavala 1200 radnika/ca, uglavnom žena u tri pogona – u Požegi, Rogama i Ježevici. 

Bogati izvori arhivske fotografije i artefakata vezanih za istoriju fabrike, sačuvani u javnim i privatnim arhivima, „ženski glasovi“ intervjuisanih bivših radnica, predstavljaju značajan audio-vizuelni arhiv pogodan za propitivanje društvenih vrednosti i odnosa zajednice prema sopstvenom nasleđu.

Požeška konfekcija nekada

Kroz dosadašnju umetničku produkciju kolektiva, na izložbi u prostoru nekadašnje prodavnice fabrike „Mladost“ u Požegi, predstavljaju se različita individualna istraživanja i kolaborativne prakse, koje za polazište imaju lokalnu temu sagledanu kroz sudbinu jedne fabrike, a koja različitim autorskim pristupima bivaju prevrednovana u univerzalne teme koje se tiču humanijeg i odgovornijeg društva. 

Naziv izložbe „I sve smo mi to izgradili, liko!“ je rečenica bivše radnice „Mladosti“ Olge Marković Šumarke, iz intervjua sa članovima kolektiva Mu60, koju je izgovorila objašnjavajući kako je njena generacija gradila ratom razrušenu zemlju u posleratnom periodu u Jugoslaviji, što je objavljeno u knjizi „Priče iz Mladosti“, autorke Slađane Varagić.

Izložba u Požegi: Odgovor na prekarne uslove rada u kulturi

Izložba je nastala kao odgovor na prekarne uslove rada u kulturi, pri čemu članovi i članice kolektiva MU60 samoorganizovanjem oživljavaju prostor nekadašnje prodavnice fabrike „Mladost“. Ovim činom oni ukazuju na višestruko i značajno umetničko delovanje van zvaničnog galerijskog i državnog sistema u kom kolektivni rad postaje otpor.

Ovoj temi doprinosi i solidarni poziv kolektiva gošći umetnici Sofiji Vojinović iz Čačka i njeno spontano priključivanje izložbi. Umetnica Vojinović zajedno sa Kolektivom Mu60 na ovoj izložbi pronalazi bar privremeno „dom za svoj rad“ koji je samovoljno povukla sa svoje samostalne izložbe „Dom u domu“, a usled neadekvatnog tretmana umetnika i njihovog rada unutar institucije kulture u kojoj je bila postavljena (Dom kulture Čačak).

Fabrika Mladost

Fabrika Mladost trikotaža i konfekcija Požega bila je jedna od najvećih i najznačajnijih fabrika tekstila na tržištu nekadašnje Jugoslavije. Sve do kraja osamdesetih godina 20. veka, bila je jedna od uspešnijih radnih organizacija u požeškoj opštini i jedna od boljih među konfekcionarima u Srbiji i Jugoslaviji.

Bivše radnice fabrike „Mladost“: Ema Ilinčić, Olga Teofilović i Božana Petrović (Foto: Slađana Petrović Varagić)

Proizvodi ove fabrike plasirani su na jugoslovensko tržište, ali i u SR Nemačku, Holandiju, Poljsku, Mađarsku, Čehoslovačku i DR Nemačku. Kraj 2007. godine fabrika „Mladost“ sačekala je sa ukupno deset radnika i sa velikim dugovima. Privatizovana je 2008. godine.

Neformalni kolektiv iz Požege

Mu60 – Mladost u šezdesetim je neformalni kolektiv iz Požege koji svojim delovanjem kritički istražuje društvene fenomene posleratnog jugoslovenskog perioda i sećanja na njih transponuje u polje savremene umetnosti. U okviru višegodišnjeg istraživačko-umetničkog procesa, baveći se nasleđem i arhivom tekstilne fabrike „Mladost Požega“ kroz raznovrsne pristupe i medije umetničkog izražavanja, kolektiv Mu60 iz godine u godinu postaje brojniji. Istraživanje teme kolektiviteta u polju radnih odnosa, samoupravljanja i ženskih radnih zajednica, doprinelo je formiranju kolektivne samoorgnizovane zajednice umetnika/ca tj. radnika/ca u polju savremene umetničke prakse i kulture. Zajednički narativ kolektiva jeste istorija fabrike „Mladost“, a ono što ga dodatno ujedinjuje jeste odnos lične odgovornosti prema zajednici i potreba za uspostavljanjem novih prostora emancipacije.

Kolektiv Mu60 čine umetnici/ce: Slobodanka Milošević, Vojislav Nedeljković, Uroš Pavlović, Milica Đorđević, Sreten Vuković, Miloš Bojović, Đorđe Cvijović, Igor Jovanović, Lazar Mitrović iz Požege, Jelena Prljević iz Užica, Filip Andrić iz Beograda, Marija Kandić iz Nemačke/ Požege, Sandra Ratković iz Nemačke i Slađana Petrović Varagić (kustoskinja).

Okupljanje bivših radnica

U okviru pratećeg programa izložbe, u sredu, 26. oktobra, u 15:00 časova planirano je okupljanje bivših radnica fabrike „Mladost“ sa kojima će, razgovoru, umetnici i umetnice otvoriti brojne teme i pitanja koja su postavljena i kroz njihovu umetničku proukciju, kao što su – potreba za samoorganizovanjem, kolektivni duh zajednice, kao i značaj arhiviranja sećanja. Izložba se može pogledati svakog dana do 26. oktobra od 15h do 19h, u ulici Knjaza Miloša 29 u Požegi.

Podsećamo, na ovu temu je snimljen dokumentarni film koji preispituje potencijale kulture i umetnosti da doprinesu redefinisanju socijalnog okruženja. Istraživanjem tema kulturnog i industrijskog nasleđa „Mladost u šezdesetoj“ bavi se današnjim položajem nekadašnjih radnica velike tekstilne fabrike „Mladost“ u Požegi, kao i temama radništva, izgradnje zajednice i solidarnosti. Realizovao ga je Nezavisni filmski centar „Filmart“ iz Požege, uz podršku Fondacije Jelena Šantić i Balkanskog fonda za demokratiju.

Stara fotografija „Mladosti“ iz Požege

 

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -