Sajam zapošljavanja je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) – Filijala Užice. U ponudi je bilo oko 220 radnih mesta, a potrebu za radnom snagom iskazale su firme iz Užica i okolnih mesta. Inače, prvi Sajam zapošljavanja u Srbiji održan u Užicu 2005. godine.

Na Sajmu je 18 poslodavaca iz Užica, Sevojna, Požege i Čajetine oglasilo potrebu za zapošljavanje 220 radnika različitih obrazovnih profila i kvalifikacija.

Po onome što se moglo čuti najveću šansu da pronađu posao imaju inženjeri građevinske, elektro i mašinske struke, poljoprivrede, zaštite životne sredine, prehrambene tehnologije, grafički dizajneri, administrativni radnici, vozači, zatim, radnici različitih kvalifikacija građevinske, ugostiteljske i tekstilne struke i drugih zanimanja.

Zorica Milošević, direktora NZS, Filijala Užice (Foto: UžiceMedia)

Direktorka NSZ- Filijala Užice Zorica Milošević je naglasila da na ovaj način žele da pomognu poslodavcima da nađu potrebne kadrove, a nezaposlenima da ponude neki od poslova, i podsetila da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Užice ima 6530 nezaposlenih lica.

– U odnosu na prošlu godinu smanjen je broj za 322 lica, a filijala pokriva Grad Užice, Bajinu Baštu, Čajetinu, Arilje, Požegu i Kosjerić. Učešće žena je oko 55 odsto, a što se starosne strukture tiče 17 odsto lica je mlađih od 30 godina, dok je oko 4,7 odsto nezaposlenih lica sa sedmim stepenom stručne spreme, – kazala je direktorka Milošević, dodajući da je ove godine posebno izražena potreba za za inženjerima, prvenstveno onima koji imaju licence.

Deficitarna zanimanja su i doktori medicine, pravnici sa položenim pravosudnim ispitom, profesori fizike, informatike, tehničkih predmeta, ali konstantno su otvorene i pozicije za sve profile ugostiteljske struke za potrebe Zlatibora.

Potpukovnik Goran Minić (Foto: UM)

Pored preduzeća na Sajmu zapošljavanja Ministarstvo odbrane promovisalo je vojni poziv i službu u Vojsci Srbije. Potpukovnik Goran Minić, načelnik Centra Ministarstva odbrane Užice, je istakao da žele da učine više na omasovljenju, promociji dobrovoljnog služenja vojnog roka, zapošljavanja u Vojsku Srbije.

– Nezaposleni imaju mogućnost da se zaposle u Vojsci Srbije na radna mesta profesionalnog vojnika odnosno oficira nakon završenog vojno-stručnog osposobljavanja za oficire. U toku je i konkurs za podoficire gde do 30. aprila mogu konkurisati sva lica sa srednjom stručnom spremom, koja ispunjavaju određene kriterijume iako nisu služila vojni rok, – rekao je potpukovnik Minić.

Zainteresovani za služenje dobrovoljnog vojnog roka ili zaposlenja potrebno je da se jave u Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Užice koji obuhvata Zlatiborski okrug.

Član Gradskog veća za privredu i poljoprivredu Slobodan Kuzmanović (Foto: UM)

Član Gradskog veća za privredu i poljoprivredu Slobodan Kuzmanović je podsetio da je Grad Užice u saradnji sa NSZ ove godine opredelio 12 miliona dinara na osnovu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja 2024-2026.

– Zajedno sa sredstvima Ministarstva za rad to je ukupno 23,9 miliona dinara za četiri mere i to samozapošljavanje, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, stručnu praksu i zapošljavanje mladih, – rekao je Kuzmanović, na otvaranju Sajma zapošljavanja u Užicu.

Sa Sajma zapošljavanja u GKC (Foto: N.T. UM)

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -