Slike jasenovačkih žrtava – Izložba je otvorena 22. aprila na Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i može se videti do 22. maja u Istorijskom arhivu Užice.

Izložbu je otvorio sveštenik Miloš Bosić koji je rekao da su „ovi sveti likovi umetnički izraz monahinje Marije, a u isto vreme i njena želja za duhovno viđenje tih mučeničkih likova u zagrljaju Sina Božijeg Hrista Spasitelja“.

Na otvaranju izložbe su govorili direktor Istorijskog arhiva Željko Marković i programski direktor Muzeja žrtava genocida Nikola Radosavljević.

Ovom prilikom se čulo da specifičan izraz monahinje Marije predstavlja umetnost koja je iskorišćena kao pojam i svojevrsni kanal komunikacije o svedočanstvima istorijskog karaktera, a da su nastale slike inspirisane događajima u Drugom svetskom ratu u logorima Jasenovac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) gde je stradao veliki broj srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

U radovima monahinje Marije (Antić), pripadnice monaške obitelji srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu (Eparhija pakračko-slavonska) se mešaju ikonopisačke tradicije sa naivom i elementima stripa i grafike Dalekog istoka, te srastaju tragedija svih jasenovačkih žrtava i obnovljeni život današnjeg manastira, brišući granicu između Neba i Zemlje.

„Inspirisani stvarnim i tragičnim događajima koji su se odigrali u Jasenovcu, radovi monahinje Marije jesu ikonične predstave i savremeni svedok vremena i područja koje je i dalje mesto bola, stradanja, patnje i sećanja.

Nebeska dimenzija radova, citati iz Starog i Novog zaveta, molitve iz službe jasenovačkim novomučenicima, koji su deo publikacije, najpotresnije su svedočanstvo o Jasenovcu kao najvećem gubilištu srpskog naroda sa 115 velikih masovnih grobnica i neznanim mnoštvom rasutih manjih grobnica.

Autorka je monahinja, a ne školovani likovni umetnik, stoga je u ovom slučaju umetnost iskorišćena kao pojam i svojevrsni kanal za sprovođenje duhovne i univerzalne, skoro pa božanske misli kako bi se ona otelotvorila na radovima mati Marije.

Radovi, iako suptilni u formatu, koloritu, tehnici i pristupu umetnosti jesu univerzalne slike sveta koji i danas strada, scene koje se iznova ponavljaju, reflektuju i budući strah koji opstaje i hrani se patnjom iz nedavne prošlosti naroda, strah od apsolutnog razaranja humanosti, čovečnosti, nemanja svesti o nežnosti i potrebama drugog, zbog čega pozivaju na preispitivanje i razmišljanje o tome šta znači biti čovek“, – piše na stranici MUZEJA ŽRTAVA GENOCIDA.

Izložba – Slike jasenovačkih žrtava – je otvorena u okviru manifestacije „Užice – Prestonica kulture Srbije 2024“ i može se videti do 22. maja, u Istorijskom arhivu Užice.

Više fotografija sa izložbe na FB stranici Užicemedia

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -