Šarganska osmica i Nostalgija – muzejski kompleks na otvorenom je jedinstven u Evropi, autentično rekonstruisani vagoni i železnički objekti privlače pažnju brojnih turista iz čitavog sveta.

Svake godine, baš u ovo vreme, kada kreće proleće, stigne obaveštenje da popularni voz „Nostalgija“ uvodi nove polaske, u očekvianju većeg broja turista na području Mokre Gore, Mećavnika, Drvengrada. Tako od subote, 30. marta, sa stanice Mokra Gora prema stanici Šargan Vitasi počinju svakodnevni polasci vozom „Nostalgija“ u 10:30 i 13:30 časova.

Cena povratne vozne karte na relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora za odrasle iznosi 1.200 dinara, a za decu od 6 do 14 godina 600 dinara.

U zavisnosti od interesovanja putnika, pored redovnih, moguće je organizovati i dodatne polaske voza, navode u „Srbija vozu“.

Šarganska osmica – Od „Ćire“ do „Nostalgije“

Nekada…

Ova pruga bila je žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem. Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, uskokolosečnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974.godine kroz tunele, preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz „Ćira“ ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive…

Mokra Gora, svakodnevno saobraća voz „Nostalgija“ (Foto: N.T. Arhiva Užicemedia)

Sada…

Deo ove pruge na relaciji od stanice Šargan Vitasi do Mokre Gore, koji predstavlja jedinstveno graditeljsko delo, otrgnut je od zaborava i čuvenom „Šarganskom osmicom“ ponovo odjekuje klaparanje vagona i pisak parnjače muzejskog voza „Nostalgija“.

A Mokra Gora, svojevremeno je proglašena za jedno od najboljih i najlepših sela sveta i to u konkurenciji gde je bilo prijavljeno više od 170 sela iz 75 zemalja sveta. Tome su doprineli i Šarganska osmica i Nostalgija.

Ovo svetski značajno priznanje će, kako se ocenjuje, doprineti da turizam postane pokretač razvoja i blagostanja ovog kraja, te da će unaprediti turizam u vrednovanju i očuvanju ruralne zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti. Priznanje je uspeh sela Mokra Gora, Turističke organizacije Užice, grada Užica, i Republike Srbije.

Mokra Gora najbolje selo sveta, za plakat je korišćena slika Užičanke Jelene Tijanić Savić

Pogledajte i druge tekstove iz turizmaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -