Planeta protiv plastike – tema za ovu godinu i uklapa se u sporazum Ujedinjenih nacija o plastici, koji predstoji, očekivanja su da će biti postignut do kraja 2024. godine.

Na Planeti su prisutni brojni ekološki problemi, od klimatskih promena i čiste energije do zaštite životinjskih vrsta i prednosti sadnje drveća.

U akciji – Planeta protiv plastike – je više od 50 zemalja, među njima i Velika Britanija, i oni su uputili pozv za okončanje zagađivanja plastikom do 2040. godine.

Dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila kada je zvanično proglašen kao dan zaštite zdrave i čiste životne sredine, kao i dan spašavanja i pomoći ljudima, životinjama, pticama, insektima i geografskim oblicima reljefa, koji se menjaju i nestaju pod uticajem delovanja čoveka na zagrevanje planete.

Dan planete Zemlje zvanično je proglašen na Konferenciji Ujedinjenih Nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, na kojoj je usklađen dalekosežni program za promovisanje održivog razvoja i dan borbe protiv narušavanja životne sredine.

Reka Đetinja (Foto: N.T. UM)

Do 1990. godine, Dan planete proširio se daleko izvan granica Amerike, obeležavajući se u 141 državi. Do današnjeg dana, Dan planete doprineo je brojnim pozitivnim odlukama u vezi sa njenom zaštitom, šireći se i u ostale države.

Svake godine na ovaj dan, širom sveta i na svim nivoima društva, od države do pojedinaca, organizuju se akcije za oporavak planete.

Generalna skupština UN je 2009. godine donela i Rezoluciju kojom je dodatno želela da istakne značajn ovog dana, proglašavajući 22. april Međunarodnim danom planete Zemlje.

Podsetimo, događaj je započeo 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a sada se obeležava širom sveta. Osnovali su ga Gejlord Nelson, američki senator i ekolog, i Denis Hejs, diplomac na Harvardskom univerzitetu.

Obojica su bila zabrinuta zbog štete po životnu sredinu u Sjedinjenim američkim državama, poput one koju je izazvalo veliko izlivanje nafte 1969. godine u Santa Barbari, u Kaliforniji.

Za prvi Dan planete Zemlje na ulice je izašlo 20 miliona ljudi širom SAD-a, a danas se obeležava u preko 200 država sveta.

U centru pažnje prošlogodišnjeg obeležavanja Dana planete Zemlje su mladi, obrazovanje o zaštiti životne sredine i zajedničke akcije kako bi naša i svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Narcis na zlatiborskim livadama (Foto: N.T: Arhiva UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz ekologijeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -