Apel građanima je da poštuju mere i preporuke u sprečavanju širenja koronavirusa. Gradski štab za vanredne situacije će na dnevnom nivou pratiti epidemiološku situaciju i donositi preporuke i mere u skladu sa uredbom Vlade Srbije.

– Prateći istovremeno razvoj epidemije u okruženju za očekivati je da u narednom periodu dođe do ubrzavanja širenja ove zaraze i u našem gradu. Sprovođenje svih protivepidemijskih mera u ovom trenutku je jedini način da sprečimo sve komplikacije Kovid-19 i iz tog razloga apelujemo na sve da preduzmu dodatni napor da zaštite pre svega sebe, jer štiteći sebe štitimo i sve naše sugrađane,- naglasila je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica

Ogromna je odgovornost vlasnika trgovinskih, ugostetiteljskih i svih ostalih u pružanju svojih usluga i zato je potrebno da na maksimalno bezbedan način sprovode sve mere.

– Širenje zaraze je najbrže na mestima gde ima veliki broj ljudi, na proslavama, u kafićima, restoranima,  pa u takvim situacijama moramo preduzeti sve protivepidemijske mere. Preporuka Gradskog štaba je da se takva rizična mesta izbegavaju, a u situacijama kada je to nemoguće onda na takvom mestu boraviti što kraće sa zaštitnom maskom, poštujući fizičku distancu i održavati higijenu ruku, – istakla je gradonačelnica.

Ona je dodala da će se pooštriti kontrole na sprovođenju mera za suzbijanje Kovid-19, a sprovodiće ih državni organi, inspekcija i komunalna policija.

Zoran Militarov, zamenik načelnika Gradskog štaba za vanredne situacije, naveo je da ukoliko se desi da se nešto neplanirano poremeti a to se može desiti jednim neopreznim okupljanjem onda je veća verovatnoća da će na tom skupu biti neko lice koje je zaraženo.

– Ako se tako nešto desi pored onog što je propisano uredbom dodatno u okviru nadležnosti Grada Užica preduzimaće se mere koje se pre svega odnose na način obavljanja određenih delatnosti i rada ustanova, – rekao je Militarov.

Zoran Militarov, zamenik načelnika Gradskog štaba za vanredne situacije

U proteklom periodu bilo je podnošenja prekršajnih i krivičnih prijava, zatvaranja objekata ali cilj nije izricanje kazne već sprovođenje mera i zaštita zdravlja građana.

– Od 1. septembra do 20. oktobra izvršeno je 280 kontrola u Užicu od kojih je u prvom stepenu rizika bilo 42 kontrole. To znači da se radi o zapisniku sa elementima za podnošenje prekršajne prijave, a bilo je postupanja i drugih državnih organa, – zaključio je Militarov.

- Advertisement -