Izložba “Tanjug javlja: Rat je završen” je otvorena u Narodnom muzeju u Užicu zainteresovani je mogu videti do 30. maja. Premijerno predstavljena 2020. godine u Muzeju Jugoslavije, u okviru programa kojim je obeleženo 75. godina od završetka Drugog svetskog rata.

Nakon Beograda Užičani su prvi, koji će imati priliku da pogledaju foto kolekciju reportera Tanjuga koja sadrži oko 1700 izdvojenih dokumenarnih fotografija velike istorijske vrednosti.

U fokusu izložbe je foto-kolekcija nastala radom Novinske agencije nove Jugoslavije, stvorene sa ciljem da se vestima i slikom bori za oslobođenje naroda i države i socijalnu revoluciju.

Jedan od autora izložbe Radovan Cukić na otvaranju je rekao da je u pitanju „Veoma specifičan fon originalnih negativa koji je pronađen u našem muzeju tek pre nekih desetak godina, i od tada bio predmet stručne obrade, digitalizacije, a rezultat toga jeste ova izložba“.

Autorka izložbe pored Cukića je Milica Tomić, a u realizaciji su učestovali sradnici i saradnice Jovana Stojadinović, Milica Lopčić i Mane Radomanović.

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević je izjavila da je Užice izabrano za domaćina ove izložbe kao nacionalna prestonica kulturei i simbol borbe za slobodu i istinu.

Izložba “Tanjug javlja: Rat je završen” (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Gradonacelnica Uzica dr Jelena Raković Radivojević je naglasila da su zahvaljujući objektivima foto reportera Tanjuga Petra Obradovića, Branka Savića i Isaka Koena, zabeleženi najvažniji društveno politički događaji.

– Ovo je izložba koja se realizuje u okviru „Ere kutlure“ i izuzetne je umetničke, edukativne i istorijske vrednosti. Predstavlja vredan osvrt i sećanje na kraj 20. veka, vreme značajnih promena za državu i celokupno društvo. Ovakvi susreti i postavke potvrđuju ono najvažnije, a to je da se umetnost suočava i trpi različite promene, – kazala je gradonačelnica Užica.

Na izložbi je predstavljen deo obimne građe pronađene u Muzeju Jugoslavije, oko 25 000 snimaka koje su od 1944. do 1947. godine snimili foto-reporteri TANJUG-a.

Objektivom foto-reportera TANJUG-a Petra Obradovića, Branka Savića i Isaka Koena zabeleženi su najvažniji društveno-politički događaji koji su se desili u ovom periodu, uglavnom u Beogradu; skupštinska zasedanja, posete visokih stranih delegacija, partijske konferencije, konferencije masovnih političkih organizacija, politički mitinzi, parade i defilei povodom državnih praznika.

U više foto-reportaža zabeležene su i aktivnosti poput rada na obnovi saobraćajnica, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečjih domova, života u pojedinim selima, kao i brojna kulturna dešavanja, obnova sportskog i fiskulturnog života, te reportaže s prvih fudbalskih i košarkaških utakmica u oslobođenom Beogradu, moto-trka i fiskulturnih sletova.

Izložba „TANJUG javlja: Rat je završen“ je priređena u okviru programa „Užice- prestonica kulture Srbije“, svi zainteresovani je mogu videti do 30. maja u užičkom Narodnom muzeju, a potom će tokom juna izložba gostovati u Pekingu.

Sa izložbe u Užicu (Foto: N.T. UM)

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -