Deca među narcisima – festival promoviše najbolja ostvarenja u raznim oblastima stvaralaštva i u prirodnom ambijentu okuplja i zbližava decu iz raznih krajeva naše zemlje. Autore najboljih radova očekuju vredne nagrade, vikend na Zlatiboru, ulaznice za Dino i Avantura park.

Povodom festivala – Deca među narcisima – Kulturni centar „Zlatibor“ raspisao Međunarodni literarni i likovni konkurs za učenike osnovnih škola od prvog do osmog razreda na sledeće teme:

  • „Iz života životinja“
  • „Nek se svako popravlja i gospoda proslavlja“
  • „Imajte šumu na umu“
  • „Pustolovina za koju niste čuli“
  • „Sreća je tamo gde si voljen“
  • „Bez umora do humora“ (napiši najsmešniju priču ili pesmu)
  • „Otvori vrata, mašta te zove!“

Propisan format za likovne radove je 20×20 cm, tehnika po izboru učesnika konkursa. Likovni konkurs predviđen je da bude ilustracija literarnom konkursu.

Autore najboljih radova dečjeg festivala „Deca među narcisima“ očekuju vredne nagrade, a neke od njih su: vikend na Zlatiboru za najbolje radove na literarnom konkursu, i to u više kategorija, ulaznice za Dino i Avantura park na Zlatiboru i druge mnogobrojne nagrade. Biće dodeljena i kolektivna nagrada za učenike iz škola iz koje se pošalje najveći broj radova.

Likovne radove kao i radove u poeziji ili prozi treba poslati najkasnije do ponedeljka, 15. aprila 2024. godine na adresu Kulturni centar „Zlatibor“ Čajetina, Aleksandra Karađorđevića br. 3, 31310 Čajetina (za literarni i likovni konkurs).

Radove možete slati i elektronskom poštom: decamedjunarcisima@gmail.com.

Za sve informacije možete se obratiti na telefon: 062/289-730.

Deca među narcisima Narcis je vesnik proleća

Narcis je vrsta višegodišnjih biljaka iz istoimenog roda (Narcissus). Postoji više vrsta narcisa, među kojima je i beli narcis ili sunovrat. Poreklo ove vrste je iz Evrope, Severne Amerike i Azije. Narcis je vesnik proleća.

Zlatibor, zelenkada ili narcis (Foto: N.Tošiž UžiceMedia)

To je zeljasta biljka koja raste na našim livadama. Zbog lepote cveta, česta je u baštama kao ukrasna biljka. Geofita je, a cveta od aprila do jula.

Cvet narcisa ima prirodno, umetničko i mitološko značenje. Svojom bojom i suptilnim izgledom osvetljava i vizuelno čini prostor enterijera i eksterijera doma upečatljivim.

Na prvom mestu u gajenju narcisa nalazi se Engleska, zatim Holandija, Danska i Nemačka. (Wikipedia)

U proleće narcisa, kod nas ga zovu i zelenkada, ima na planinama u okolini, posebno na Zlatiboru.

Pogledajte i druge tekstove iz ekologijeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

Naslovna foto ilustracija: Dečji festival „Deca među narcisima

- Advertisement -