Erski humor ima sve potrebne elemente a Biblioteka „Ljubiša R.Đenić“ uz podršku Opštine Čajetina predložila ga je za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, tako da je on danas prepoznat kao deo kulturnog identiteta srpskog naroda.

Biblioteka „Ljubiša R.Đenić“ u toku godine organizuje veliki broj kulturnih manifestacija i to je važan segment rada ove ustanove.

Cilj je da se obezbedi bogat i raznovrstan kulturni život u Opštini Čajetina i da se neguje fini ukus koji već ta publika poseduje. U kalendaru kulturnih dešavanja postoji veliki broj manifestacija kao što su tematske izložbe, književne večeri, promocije knjiga, muzički koncerti, pozorišne predstave, predavanja…

Neke od tih manifestacija su tradicionalne a Biblioteka „Ljubiša R.Đenić“ je po njima postala čuvena ne samo u Srbiji već i u susednim zemljama. Jedna od njih je Letnji ulični erski kabare koji Biblioteka organizuje zajedno sa Turističkom organizacijom Zlatibor a pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina.

Ovogodišnji kabare održan je po 14. put uz učešće velikog broja umetnika iz našeg kraja ali i iz Beograda. Ova manifestacija se održava u amfiteatru Biblioteke „Ljubiša R.Đenić“ u Čajetini i na platou Kulturnog centra na Zlatiboru.

Osnovni okvir za ovo dešavanje je specifični Erski humor. Humor je deo nematerijalne kulturne baštine a može se definisati i kao stanje duha jednog naroda, njegov specifični izraz, deo svakodnevnog življenja ljudi i odslikava upravo karakter i mentalitet stanovništva koji ga stvara. A stanovništvo zlatiborskog kraja ima jedan poseban smisao za humor, za šaljivu dosetku što se smatra najvišim vidom intelektualnosti.

Imajući sve to u vidu i smatrajući da Erski humor ima sve potrebne elemente Biblioteka „Ljubiša R.Đenić“ ga je 2012. godine  i predložila za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, tako da je on danas prepoznat kao deo kulturnog identiteta srpskog naroda.

U okviru kabaretske atmosfere moguće je negovati zdrav i dobar humor i  vratiti osmeh na lica u ovim epidemijskim godinama.

Korona je sve zatekla i značajno uticala na kulturne manifestacije tako što je izmenila način rada, ali i živote.Svedoci smo da je ceo svet bio zatečen, ali ono što su uradili u biblioteci je da ne dozvole da kulturni život potpuno stane, već su ga premestili u jedan virtuelni prostor. Sve manifestacije koje inače organizuje biblioteka tako je iz virtuelnog prostora omoguća da kulturni život ide dalje.

Erski humor spesifičan način šaljivog odnosa prema stvarnosti

Kultura je i u najtežim momentima ljudske istorije, u vreme velikih stradanja i ratova pomagala ljudima da prežive ta teška vremena. Tako je bilo i protekle 2020., ali i ove 2021.godine.

Aforističari na kabareu u Čajetini (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Erski humor kao forma usmenog izražavanja predstavlja spesifičan način šaljivog odnosa prema stvarnosti karakterističan za područje Zlatiborskog okruga. Prisutan je u svakodnevnom načinu života i iskazivanja šala među stanovištvom. Prepoznat je u  mnogim književnim rodovima i vrstama – narodnim pripovetkama, novelama, anegdotama i vicevima,  šaljivim lirskim i epskim deseteračkim pesmama, malim folklornim formama kao što su zdravice, poslovice, pitalice, zagonetke, rugalice i zvrčke, ali i u dečjem folkloru u okviru svojevrsnog folklornog teatra kao što su čauš na svadbi, natpevavanje momačkih i devojačkih svatova.

Erski humor, kao doment usmenih tradicija, prisutan je u lokalnim zajednicama na području Zlatiborskog okruga, zapadna Srbija, u opštinama: Arilje, Bajina Bašta, Ivanjica, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Prijepolje, Priboj, Čajetina i Užice.

Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, koji se vodi u Centru za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, osnovan je u junu 2012. godine.U ovom trenutku, u Registar su upisana 53 elementa „živog nasleđa “, koje su različite zajednice prepoznale kao obeležje sopstvenog identiteta i prenoseći ga s generacije na generaciju sačuvale do današnjih dana.

Odlukom Ministarstva kulture i informisanja, od 2012. godine, pod okriljem Etnografskog muzeja u Beogradu radi Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, kao jedno od stručnih tela uključenih u implementaciju Uneskove Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa.

O događajima i stvaralaštvu zlatiborskog kraja više u serijalu „KULTURA NA VISINI Kad se spoje tradicionalno i moderno“.

Tekst je nastao u okviru projekta „KULTURA NA VISINI Kad se spoje tradicionalno i moderno“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta  Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Narodna biblioteka Čajetina, prozori /printscren

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Pozivamo vas da učestvujete u našoj anketi, kako bi videli šta očekujete od medija i koje teme vas interesuju.

- Advertisement -