Projekat „Bolja energija“ realizuje se u Užicu. Američka agencije za međunarodni razvoj (USAID) i grad Užice su organizovali radionicu za preko dvadeset učenika pod nazivom “Bolja energija, za bolju budućnost!”. Učenici završnih razreda srednjih škola postaće edukatori.

Tim projekta „Bolja energija“ već treću godinu zaredom uspešno organizuje seriju edukativnih radionica za učenike osmih razreda, sa ciljem podizanja svesti dece o važnosti i značaju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Druga po redu takva radionica je održana danas u u gradu Užicu, gde je prisustvovalo preko 20 učenika završnih razreda koji su budući edukatori na temu energetske efikasnosti.

Ovim putem, svaka škola je delegirala po dva učenika iz jednog odeljenja četvrtog razreda koji su prošli jednodnevnu edukaciju, tokom koje su obučeni o značaju, mogućnostima i koristima sprovođenja mera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama i porodičnim kućama.

Cilj radionica je da se ojačaju kapaciteti mladih, koji će nakon obuke biti u mogućnosti da svoja saznanja o ovoj značajnoj temi prenesu na svoje vršnjake, roditelje i širu zajednicu, a sami postanu edukatori i šire informacije o ovoj bitnoj temi.

Kordinatorka USAID-ovog projekta „Bolja energija“ za edukaciju mladih Sanja Tolo, je izjavila nakon organizovane radionice.

– Velika mi je čast i zadovoljdtsvo što smo danas u gradu Užicu i što održavamo drugu po redu radionicu za buduće edukatore o energetskoj efikasnosti, koji će zatim nastaviti rada sa decom i mladima, sa ciljem podizanja svesti o važnosti i značanju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, gde USAID-ov projekat „Bolja energija“ planira da u ovoj godini organizuje radionice za učenike četvrtih razreda srednjih škola, – kazala je Sanja Tolo, kordinatorka projekta u Užicu.

Program je koncipiran da na način da partneri gradovi/opštine delegiraju učenike srednjih škola koji će postati budući edukatori.

Član Gradskog veća za obrazobanje Ratko Trmčić je istakao da ovaj ciklus radionica predstavlja nastavak veoma uspešne saradnje grada Užica i projekta „Bolja energija“.

– Još 20 učenika steći će neophodna znanja o značaju nergetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, koja će kasnije prenositi svojim vršnjacima, ali i čanovima svojih porodica. Jačanjem kapaciteta mladih podižemo svest celokupne društvene zajdnice o ovoj važnoj temi, -naglasio je Trmčić.

Sa današnje radionice o energetskoj efikasnosti (Foto: Grad Užice)

USAID-ov projekat „Bolja energija“ već treću godinu zaredom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje građane, već i da kroz realizaciju pilot projekata uspostavi modele unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji. U okviru ovih aktivnosti, u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, kao i građanima intenzivno se radi na uspostavljanju i usvajanju mehanizama finansiranja energetske efikasnosti, kao i edukaciji omladine i građana o ovoj bitnoj temi, – navedeno je saopštenju organizatora projekta.

Pogledajte i druge tekstove iz ekologijeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -