U porti Crkve Svetog Đorđa svečano je obeležena 101. godišnjica oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu. Održan je pomen uz sasluženje sveštenstva Užičke crkve, položeni venci i cveće na spomen ploče i spomenike poginulih Užičana u ratovima 1912-1918, koje se nalaze na ulazu u Crkvu, zatim na spomen biste majora Koste Todorovića, pukovnika Dušana Purića, ratnog slikara Mihaila Milovanovića, tvorca srpske socijaldemokratije Dimitrija Tucovića, na spomenik 1300 kaplara ispred Gimnazije i spomenik Velikoj pobedi.

Svečanosti je prisustvovao predsednik Republičkog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije1912-1918. pukovnik Ljubomir Marković, rođeni Užičanin koji je izrazio zadovoljstvo što ima divnu priliku da svojim Užičanima čestita Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Najmlađi na godišnjici oslobođenja Užica u Velikom ratu (Foto: UM)

Dan kada je Užice oslobođeno je bio veliki dan za celu severozapadnu Srbiju zato što je oslobođenjem Užica u stvari najavljen definitivan kraj Prvog svetskog rata. Prelaskom preko Drine i izlaskom na Jadransko more slavni Stepa Stepanović je krunisao sve pobede i bitke kroz koje je prošao, –  rekao je Marković uz podatke da je Prvi svetski rat bio veliko iskušenje za celu naciju u kome je Srbija izgubila 1.247.000 vojnika i starešina ili 28 odsto ukupnog stanovništva.

Marković je rekao da ovakvom cenom ni jedna zemlja na svetu nije platila svoju slobodu i nezavisnost uz reči  da su Srbija i njena vojska u svim oslobodilačkim, pravednim i odbrambenim ratovima kao po zakonu odnosila pobede oslonjene na svoj narod  i zemlju.

Predsednica Gradskog odbora potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” Miljka Pilčević podsetila je na oktobarske 1918. godine kada je u Užice ušao konjički divizion Timočke divizije koja je bila u sastavu Druge armije kojom je komandovao proslavljeni vojskovođa Stepa Stepanović.

Radiša Marjanović i Miljka Pilčević na godišnjici oslobođenja Užica u Velikom ratu

Svojim junaštvom u svim bitkama 1912-1918. godine ratnici iz Užica i užičkog kraja služili su za primer drugim borcima. Nema skoro bojišta na kome ratnici iz užičkog kraja nisu ostavili svoje kosti. U oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine iz užičkog kraja poginulo 16.113 ratnika , a iz samog Užica 2.871 dok je epidemija tifusa odnela živote preko deset hiljada ljudi u našem kraju, – rekla je Pilčević uz reči da su nam preci ostavili putokaz junaštva i časti kao svetionik.

Pored predstavnika Republičkog odbora  Saveza udruženja potomaka ratnika 1912-1918., regionalnih i okružnih odbora vence su položili predstavnici Gradskog odbora potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, Grada Užica, Udruženja veterana ratova devedesetih, SUBNOR-a i drugih udruženja i organizacija koje su odale dužnu poštu poginulim Užičanima u Velikom ratu.

- Advertisement -