Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije – Izložbu su priredili Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ i Istorijski arhiv Užice. Izložba predstavlja 198 članaka iz istorijskih novina Srbije, iz različitih istorijskih perioda, od šezdesetih godina 19. do sedamdesetih godina 20. veka.

Otvaranju izložbe u Užicu pored autora Adama Sofronijevića prisustvovali Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije u Srbiji, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Prisutnoj javnosti se obratila Brankica Janković i istakla da je cilj ove izložbe da se isprave brojne nepravde koje su se ženama činile kroz vekove.

– Volim da kažem da je svakome mesto tamo gde može da čini dobro, da je ženi mesto tamo gde može da učini dobro, da da svoje najbolje rezultate i ostvari svoje pune potencijale jer je to važno za društvo. Ono što je dobro za žene, dobro je za čitavo društvo, – kazala je Brankica.

Pored ostalih, obratila se i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, koja je istakla da je kultura jedno od najvažnijih polja u kojem je ravnopravnost polova najizraženija.

– Možemo reći da smo u oblasti rodne ravnopravnosti postigli veliki napredak o čemu svedoči činjenica da je nacionalna kampanja Unapredi rodnu ravnnopravnost započeta baš u Užicu, – dodala je.

Autor izložbe dr Adam Sofronijević je rekao da kultura mora da ima svoj glas glas u svim društvenim pitanjima, a jedno od najtežih je borba za prava žena.

Obratio se Ambasador Velike Britanije koji se osvrnuo na ulogu koju su u srpskoj istoriji imale dve njegove sunarodnice, Flore Sends i Elsi Ingles, njihove uloge su bile važne u borbi za prava žena.

– Obe su morale da dođu u Srbiju da bi bile osnažene i da bi, za razliku od zemlje u kojoj su rođene, dobile priliku da zasijaju. Obe su pokazale da ako im se ukase mala prilika, mogu ostaviti trag u istoriji, – naglasio je Edvard Ferguson.

Ova virtuelna izložba, moći će da se pogleda narednih mesec dana u park una Trgu Svetog Save u Užicu.

Izložba na Trgu Svetog Save, kod Kulturnog centra u Užicu

Na svakoj „tabli“ pored izloženog materijala, nalazi se „QR“ kod, koji se skenira telefonom i pokaže vam nešto više o izložbi.

O samoj izložbi

Borba za prava žena i njihovo ostvarivanje u Srbiji, iako danas aktuelniji više nego ikada, imaju dugu istoriju na ovim prostorima. Izložba predstavlja veliki broj članaka iz istorijske srpske štampe vezanih za ovu temu i otkriva da su prvi članci o pravima žena objavljivani na srpskom jeziku još sredinom 19. veka.

Prava žena i borba za njihovo ostvarivanje predstavljaju sastavni i veoma važni deo istorijskog nasleđa Srbije i zbog toga su nersakidiv deo kulurnog identiteta našeg naroda i tradicije koja se baštini u Republici Srbiji.

Virtuelna izložba predstavlja 198 članaka iz istorijskih novina Srbije, iz različitih istorijskih perioda, od šezdesetih godina 19. veka do sedamdesetih godina 20. veka.

Članci su preuzeti iz najveće pretražive digitalane biblioteke regiona pretraživa.srb koja sadrži više od 1.2 miliona pretraživih stranica kulturnog nasleđa Srbije i zemalja regiona.

Izložbu – Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije – je realizovala Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ decembra 2023. u saradnji sa Kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.

Link ka izloženim materijalima na sajtu Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Tekst i foto: Julija Janković

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -