Užički kraj uvek ima predstavnike u Guči, sa ranijeg takmičenja na Zlatiboru (Foto: Arhiva UM)

Završena Guča, proglašeni pobednici, a organizatori kažu da su zadovoljni, jer je dragačevsku varošicu tokom manifestacije iz Srbije, regije i inostarnstva posetilo preko 150.000 ljudi.


U finalnom takmičenju, koje je direktno prenosio RTS, učestovalo je 16 orkestara i pobednik 62. Sabora trubača u Guči je Bojan Ristić iz Vladičinog Hana.

Nagradu publike „Zlatnu trubu“ – za najpopularnijeg trubača, koju dodeljuju Večernje novosti, osvojio je Milenko Filipović iz istoimenog orkestra iz Užica.

Zlatna truba Užičaninu Milenku Filipoviću


Dodeljene su i druge nagrade:


Trubački orkestar koji se na ovogodišnjem saboru istakao po kvalitetu je orkestar Stefana Mladenovića iz Vranja.

Za najizvornije muziciranje nagrađen je orkestar „Timočki veseljaci“ iz Knjaževca, kome je pripala nagrada „Zlatna jabuka“.


Po oceni žirija pesmu je najbolje odsvirao orkestar Kristijana Azirovića iz Bojnika, a kolo orkestar „Braće Ilić“ iz Požege.


Aleksandar Ivanović iz orkestra Bojana Krstića je najbolji bubnjar, Nikola Sejdić iz orkestra Isidora Zećirović, Bojnik je najbolji basista, a Oliver Ivanović iz orkestra Vladimira Ivanovića iz Zagužanja je najbolji tenorista.


Završena Guča: Prvi užički orkestri

Prvi Sabor trubača održan je 14. oktobra 1961. godine u porti crkve u Guči, a tada su u takmičenju učestovala svega četiri orkestra. Na ovoj poznatoj trubačkoj manifestaciji užički kraj je uvek imao svoje predstavnike i mnogi od njih su dobitnici priznanja.


Prvi trubački orkestri pojavili su se krajem 19. i početkom 20. vek, kada je tursku zurlu zamenila truba, piše Predrag Kovačević na sajtu „Užičanstveno“ i podseća da su trubu doneli vojni trubači koje su zvuci trube podsećali na dane vojevanja, a truba postala omiljeni narodni istrument u užičkom kraju.


– Zatim su nastali orkestri samoukih trubača, koji su najčešće imali jednu ili dve male trube, dva polu basa – tenora. Napredniji su imali bas trubu i bubnjara. Nastupali su na vašarima, tako su trubači brzo postali traženi od naroda.


Na prostoru užičke opštine u vremenu između dva svetska rata postojali su trubački orkestri u Dubokom, Gubin Dolu, Karanu i Drežniku. Većoj popularnosti trube doprinosi ideja potekla iz „Ilustrovane politike“, Sabor u Guči 1961. godine. Trubači iz užičkog kraja su počeli nastupati u Guči od sledeće godine, a od 1974. i na Zlatiboru, na Predtakmičenju trubača zapadne Srbije za učešće na Saboru.


Ova dva sabora uticali su da se formira veliki broj trubačkih orkestara u užičkom kraju. Tokom više od pedeset godina održavanja Sabora u Guči, šestorica vođa orkestara dobili su “Majstorsko pismo”, priznanje uvededeno 1990.


Majstori trube postali su: Milivoje Stanimirović, Boško Ostojić, Milovan Babić, Svetozar Lazović Gongo, Tatomir Nikolić, Milovan Mićo Petrović, Dejan Petrović.


Osim trube tokom trajanja manifestacije neguju se i drugi sadržaji, folklor, nastupaju zdravičari, bira se najlepša narodna nošnja…

Za još tekstova iz turizma i drugih informacija, pratite naš sajt!

- Advertisement -