Program počinje u nedelju u 08:00 časova kada će stanovnike i goste Zlatibora pozdraviti trubačka budilica.

Defile trubačkih orkestara počeće u 16:00 časova, a takmičenje pod nazivom „Zlatibore moj zeleni bore“, biće održano od 17:00 časova.

Najbolji orkestri iz ovog predtakmičarskog centra, imaće priliku da se nadmeću za prestižne saborske nagrade, na finalnom takmičenju seniorskih orkestara na 59. Dragačevskom saboru trubača.

U finalnom takmičenju u Guči, sviraće 16 najboljih orkestara koji su plasaman obezbedili u predtakmičenjima u Boljevacu, Kovačici, Kotraži, Surdulici i Zlatiboru. 

Organizator tradicionalne kulturno-turističke manifestacije 46. Sabora trubača zapadne Srbije je Sportski centar Čajetina.

Tradicionalni Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva i ove, kao i prethodnih godina, po svom sadržaju predstavlja muzičku manifestaciju baziranu na etnografskim motivima narodne muzike.


Muzika trubačkih orkestara, specifična za Zapadnu Srbiju, uklapa se u integralni proizvod Zlatibora konceptualno baziran na očuvanju narodne tradicije, navedeno je u informaciji Turističke organizacije „Zlatibor“.

Program Sabora:

Subota, 20. jul
19.00 časova – nastup Kulturno-umetničkih društava, pevačkih grupa i frulaša
20.00 časova – koncert Goce Lazarević i koncert prošlogodišnjih pobednika: orkestar Ivana Jovanovića iz Užica i Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte

Nedelja, 21.jul
08.00 časova – trubačka budilica
16.00 časova – defile trubačkih orkestara
17.00 časova – „Zlatibore, moj zeleni bore“ – takmičenje trubačkih orkestara
21.00 čas – koncert Dejana Matića

- Advertisement -