Sabor trubača Guča, tradicionalna manifestacija, zahvaljujući kojoj ova dragačevska varošica sredinom avgusta postane jedna od najpoznatijih u svetu. Pored takmičenja trubačkih orkestara zastupljene su i druge tradicionalne vrednosti, kao što su pesme, igre i nošnje ovog kraja i Zapadne Srbije.

Dragačevski sabor trubača, 60 po redu, održava se od 13. do 15. avgusta. U dragačevski kraj, u Guču, prestonicu trube, sliće se brojni poštovaoci iz okoline, Zapadne Srbije, regije, ali i sveta.

18. avgust

Kristijan Azirović prva truba i pobednik 60. Sabora u Guči

Danas se završava jubilarni, 60. Sabor trubača, već su poznati pobednici:

Trubač iz Bojnika Kristijan Azirović, postao je prva truba i pobednik 60. Sabora trubača u Guči, drugo mesto pripalo je Marku Gligorijeviću a treće Vladimiru Ivanoviću.

Po oceni žirija publike ove godine najbolji je bio Marko Trnavac iz Mršelja kod Guče.

Najbolji orkestar je orkestar Vladimira Ivanovića, drugi je orkestar Marka Trnavca a treći orkestar „Timočki veseljaci“.

Nagrada za najizvornije muziciranje pripala je orkestaru Jovice Jovanovića, nagrada za najbolje odsvirano kolo orekstru Kristijana Azirovića, a za najbolje izvedenu pesmu orkestru Marka Gligorijevića.

10 avgust

Najava manifestacija:

Sabor trubača Guča: Avgustovska okupljanja na Zlatiboru

Sa jednog od ranijih skupova u Sirogojnu (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

U avgustu beležimo nastupe trubačkih orkestara na Zlatiboru u okviru Kulturnog leta. Ove godine, početkom avgusta, na Kraljevom trgu priređen je koncert poznatog užičkog trubača Dejana Petrovića i njegovog sastava ”Big bend”.

Zlatiborom je dva sata odjekivala truba, Kraljev trg je bio prepun, a na reperoaru je bila srpska tradicionalna muzika, autorska muzika benda i obrade internacionalnih numera.

Dejan Petrović je najmlađi dobitnik ”Majstorskog pisma”, višestruki osvajač svih nagrada na Dragačevskom saboru u Guči. Sa svojim ”Big bendom” održao je četiri solistička koncerta u Beogradu, a nastupali su u Londonu, Moskvi, Atini, Briselu, Pragu, Sofiji, Torontu  i drugim metropolama.

Sredinom avgusta nastupiće na jubilarnom 60. Dragačevskom saboru trubača u Guči.

Sabor trubača Guča: Memorijalni koncert „Svetozar Lazović Gongo“

A na Preobraženje, 19. avgusta, održaće se 5. Memorijalni koncert trubačkih orkestara „Svetozar Lazović Gongo“ u Velikoj Ježevici.

Na skupu će nastupiti sledeći orkestri:

Dejana Jevđića, Branka Ostojića, Braće Ilić, Braće Vasiljević, Jovice Jovanovića, Stefana Mladenovića, Marka Gligorijevića iz B. Bašte, Ivana Đenadića iz Nove Varoši, Dragačevske trube Dragana Pavlovića i Novosadski trubači Boška Krdžavca.

Koncert će biti održan na platou kod spomenika sa početkom u 18 časova.

Organizatori podsećaju da vas MZ Velika Ježevica i meštani Ježevice očekuju!

Nakon koncerta  posetioci mogu uživati u nastupu orkestra Dejana Jevđića.

Sabor trubača Guča: Prvi užički orkestri

Prvi trubački orkestri pojavili su se krajem 19. i početkom  20. vek, kada je tursku zurlu zamenila truba, piše Predrag Kovačević na sajtu „Užičanstveno“ i podseća da su trubu doneli vojni trubači koje su zvuci trube podsećali na dane vojevanja, a truba postala omiljeni narodni istrument u užičkom kraju.

Stara truba iz Drugog svetskog rata (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

– Zatim su nastali orkestri samoukih trubača, koji su najčešće imali jednu ili dve male trube, dva polu basa – tenora. Napredniji su imali bas trubu i bubnjara. Nastupali su na vašarima, tako su trubači brzo postali traženi od naroda.

Na prostoru užičke opštine u vremenu između dva svetska rata postojali su trubački orkestri u Dubokom, Gubin Dolu, Karanu i Drežniku. Većoj popularnosti trube doprinosi ideja potekla iz „Ilustrovane politike“, Sabor u Guči 1961. godine. Trubači iz užičkog kraja su počeli nastupati u Guči od sledeće godine, a od 1974. i na Zlatiboru, na Predtakmičenju trubača zapadne Srbije za učešće na Saboru.

Ova dva sabora uticali su da se formira veliki broj trubačkih orkestara u užičkom kraju. Tokom više od pedeset godina održavanja Sabora u Guči, šestorica vođa orkestara dobili su “Majstorsko pismo”, priznanje uvededeno 1990.

Majstori trube postali su Milivoje Stanimirović, Boško Ostojić, Milovan Babić, Tatomir Nikolić, Milovan Mićo Petrović i Dejan Petrović, – zabeležio je Predrag Kovačević o prvim trubačkim orkestrima u užičkom kraju.

Osim trube tokom trajanja manifestacije neguju se i drugi sadržaji, folklor, nastupaju zdravičari, bira se najlepša narodna nošnja…

Predtakmičenje trubača na Zlatiboru pre dve godine (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -