„Svetozar Lazović Gongo“ – 6. Memorijalni koncert trubačkih orkestara okupiće kao i prethodnih godina više orkestara iz užičkog kraja, ali je predviđeno da nastupe i gosti iz Novog Sada.

Na memorijanom koncertu „Svetozar Lazović Gongo“ –, posvećenom poznatom trubaču iz našeg kraja, nastupiće desetak orkestara.

Planirano je da nastupe orkestri:


– Dejana Jevđića
– Marka Trnavca
– Jovice Jovanovića
– Ognjena i Uroša Vasiljevića
– Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića
– Orkestar „Dragačevski podmladak“
– „Novosadski trubači“ Boška Krdžavca
– Orkestar „Etno Art“ – Koštunići


Koncert će biti održan na platou kod spomenika sa početkom u 18:00 časova. Nakon koncerta za meštane i goste sviraće orkestar Dejana Jevđića iz Požege.

„Svetozar Lazović Gongo“

Poznati i proslavljeni trubač iz našeg kraja, Svetozar Lazović Gongo (1952-2001.), rođen je u Dražinovićima, Ježevica kod Požege. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, a nosilac je „Majstorskog pisma“.

Pored brojnih osvojenih nagrada u Guči, dobitnik je i Zlatne ploče za prodati tiraž (1987.), kao i Estradne nagrade Srbije. Bio je prvi sa jugoslovenske estrade koji je 1989. snimio CD pre svih tadašnjih muzičkih zvezda, a na zahtev holandske nacionalne diskografske kuće.

Njegove interpretacije pesama „Pšeničice sitno seme“, „Stani, stani, Ibar vodo“ i „Pogledaj de, mala moja“ su neprocenjivo blago naše kulturne baštine.

Prijatelji i poštovaoci su mu 2016. godine podigli spomenik kod Doma kulture u rodnoj Velikoj Ježevici, gde se svake godine u avgustu, na Preobraženje, održava Memorijalni koncert trubačkih orkestara, u znak sećanja na ovu trubačku legendu. 2020. je objavljena knjiga „Gongova truba“ koja iscrpno govori o njegovom životu i stvaralaštvu.

Gongove nagrade (Guča):

– Prva truba – ’85, ’92, ’95.

– Najbolji orkestar – ’77, ’81, 86.

– Zlatna truba – ’80.

– Najizvornije muziciranje – ’85, ’94.

– Majstorsko pismo – ’94.

Zlatna ploča „Jugodisk“ za prodati tiraž – ’87.

Mesna zajednica i meštani Ježevice vas očekuju, navedeno je u pozivnici za 6. Memorijalni koncert trubačkih orkestara „Svetozar Lazović Gongo“.

Sabor trubača Guča: Prvi užički orkestri

Inače, truba je godinama omiljeni instrument i simbol užičkog kraja, pa na Saboru trubača u Guči učestvuju orkestri iz ovog dela Srbije. Do sada su mnogi od njih peneli najprestižnija priznanja sa ove tradiconalne manifestacije.

Dragačevski sabor trubača, održan je ove godine početkom avgusta u prestonicu trube u Guči, takmičenje i koncerte pratilo je više hiljada ljudi.

Podsetimo se da su se prvi trubački orkestri pojavili  krajem 19. i početkom  20. vek, kada je tursku zurlu zamenila truba, piše Predrag Kovačević na sajtu „Užičanstveno“ i podseća da su trubu doneli vojni trubači koje su zvuci trube podsećali na dane vojevanja, a truba postala omiljeni narodni istrument u užičkom kraju.

– Zatim su nastali orkestri samoukih trubača, koji su najčešće imali jednu ili dve male trube, dva polu basa – tenora. Napredniji su imali bas trubu i bubnjara. Nastupali su na vašarima, tako su trubači brzo postali traženi od naroda.

Na prostoru užičke opštine u vremenu između dva svetska rata postojali su trubački orkestri u Dubokom, Gubin Dolu, Karanu i Drežniku. Većoj popularnosti trube doprinosi ideja potekla iz „Ilustrovane politike“, Sabor u Guči 1961. godine. Trubači iz užičkog kraja su počeli nastupati u Guči od sledeće godine, a od 1974. i na Zlatiboru, na predtakmičenju trubača zapadne Srbije za učešće na Saboru.

Ova dva sabora uticali su da se formira veliki broj trubačkih orkestara u užičkom kraju. Tokom više od pedeset godina održavanja Sabora u Guči, šestorica vođa orkestara dobili su “Majstorsko pismo”, priznanje uvededeno 1990.

Majstori trube postali su Milivoje Stanimirović, Boško Ostojić, Milovan Babić, Tatomir Nikolić, Milovan Mićo Petrović i Dejan Petrović…, – zabeležio je Predrag Kovačević o prvim trubačkim orkestrima u užičkom kraju.

Osim trube tokom trajanja manifestacije neguju se i drugi sadržaji, folklor, nastupaju zdravičari, bira se najlepša narodna nošnja…

Trubači Dejana Jevđića na dočeku Nove godine na Zlatiboru (Foto: TO „Zlatibor“)

Hroniku kovid -19 tokom avgusta možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom avgusta možete pogledati OVDE

- Advertisement -