Prijem i izložba prirerđeni u Užicu, za učesnike festivala koji je počeo svečanim defileom i programom pred brojnom užičkom publikom, nastupaju dečiji ansambli iz Mađarske, Bugarske, Meksika, Ukrajine, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Slovenije, Republike Srpske – BiH i Srbije.

– Užice je dobilo festival koji asocira na razmenu najlepših emocija kojih će, verujemo, ovih dana biti u izobilju na svakom koraku, koji je u funkciji zbližavanja, boljeg razumevanja i širenja prijateljstva među narodima, a posebno među mladima.

„Licidersko strce“ je međunarodni festival koji promoviše kulturno nasleđe i nosi u sebi duh tradicije, a to je i prilika da Užičani pokažu gostoljubivost, kazala je na prijemu gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Sa prijema (Foto: UžiceMedia)

Ono što je sigurno, iz grada na Đetinji otići ćete sa savladanim koracima „Užičkog kola“ na koje smo veoma ponosni i koje se sa drugim srpskim kolima našlo na UNESKO-oj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Neka Užice ovih dana oživi od vaše pesme, igre i kolorita narodnih nošnji kojima predstavljate različite kulture širom sveta, – kazala je  Raković Radivojević, uputivši poziv gostima da obiđu Stari grad, hidrocentralu „Pod gradom“ na Đetinji, Staparsku banju, neolitsko naselje, Narodni muzej, Narodno pozorište, klisuru reke Đetinje.

Učesnike festivala “Licidersko srce” je pozdravio Goran Paunović, predsednik Organizacionog odbora i Udruženja građana „Era“ koje je idejni tvorac i organizator ove manifestacije.

Članovi ansambala iz Republike Srpske, Bugarske, Ukrajine, Grčke, zahvalili su domaćinima na gostoprimstvu, uz želje da ovakava okupljanja što duže traju.

Prijem i izložba narodnih nošnji zemalja učesnica festivala

U okviru festivala, u Jokanovića kući, izložbenom prostoru užičkog Narodnog muzeja, priređena je izložba narodnih nošnji zemalja učesnika, koja svake godine prati festival.

Sa otvaranja izložbe narodnih nošnji (Foto: UžiceMedia)

Na otvaranju izložbe govorio je član Organizacionog odbora Vlastimir Veljović, koji je podsetio da je u pitanju jedna od najbogatijih izložbi, pošto su se ove godine sve zemlje učesnice potrudile da donesu vredne kostime, muške i ženske, što zbog materijala od kojih su rađeni, što zbog ukrasa koji su u većini slučajeva ručne izrade.

– Rekao bih da su u pitanju svečani kostimi, ali ima i kostima mladih. Jedino su Turci doneli dečiji kostim, – rekao je Veljović, uz podssećanje da je izložba zajedničko delo učesnika i volontera koji su imali veliku pomoć Narodnog muzeja, a da su panoe uradila deca Udruženja „Era“.

Ženska srpska narodna nošnja iz užičkog kraja (Foto. N.T. Užicemedia)

Član Gradskog veća zadužen za društvene delatnosti Ratko Trmčić otvorio je izložbu koju zaineresovani Užičani mogu videti do 18. avgusta.

Podsećamo, svečanim defileom i programom pred brojnom užičkom publikom 14. Međunarodni dečji festival folklora „Licidersko srce“ okupio je dečije ansamble iz Mađarske, Bugarske, Meksika, Ukrajine, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Slovenije, Republike Srpske – BiH i Srbije. Osim programa u Užicu predstaviće se večeras, 17. avgusta na Zlatiboru 17, a gostovanje u  Višegradu predviđeno je za 18. avgust.

Svečano zatvaranje festival je u petak, 19. Avgusta, na užičkom Trgu partizana.

Narodne nošnje zemalja učesnica festivala sa izložbe u Jokanovića kući (Foto: UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom avgusta možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom avgusta možete pogledati OVDE

- Advertisement -