KIŠA I LOKALNI PLJUSKOVI Od utorka toplije vreme

U većem delu dana pretežno oblačno, uz moguću kišu i lokalne pljuskove. Od utorka meteorolozi najavljujunekoliko toplijih dana, sa letnjim temperaturama i do 32 stepena.

87

Kiša i lokalni pljuskovi, promenjlivo oblačno, najavljeno vreme do kraja ovog dana. Najaviša dneva temperatura kretaće se oko 29 stepeni. Od petka, 27. maja do kraja meseca očekuje nas promenljivo oblačno, nestabilno i malo svežije, mestimično sa kišom.

Do kraja dana, ponedeljak, promenljivo oblačno, u jugozapadnoj, južnoj i jugoistočnoj Srbiji mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura kretaće se od 24 do 29 stepeni.

Za utorak, 24. maj, meteorolozi najavljuju pretežno sunčano i veoma toplom vreme. Moguća kiša u popodnevnim satima uz razvoj lokalne oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom, pretežno u brdsko-planinskim predelima. Najviša dnevna temepraturua od 26 do 32 stepena

I u sredu, 25. maja, najavljeno je pretežno sunčano i veoma toplo. Sredinom dana i posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom i to uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Najviša temepratura od 30 do 34 stepena.

Kiša i lokalni pljuskovi krajem meseca

Od četvrtka, 26. maja, očekuje nas promenljivo oblačno i malo svežije, mestimično sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom. Najviša dnevna temeparatura od 28 do 32 stepena.

A potom nas od petka, 27. maja, do kraja meseca očekuje promenljivo oblačno, nestabilno i malo svežije, mestimično sa kišom, lokalnim pljuskovima uz grmljavinu.

Grad Užice i reka Đetinja (Foto: Iz arhive Užicemedia)

Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Uredba o osnivanju jedinstvene mreže meteoroloških stanica u Kraljevini Srbiji doneta je1888. godine. Tada je i osnovana državna meteorološka služba u Srbiji.

Po obrazloženom zahtevu prof. Milana Nedeljkovića, Ministar prosvete i crkvenih dela Dr Vladan Đorđević je o Krstovdanu ( 27 septembra po novom kalendaru) doneo je odluku, navodi se u istorijskom pregledu RHMZ.

Godine 1856. u 20 gradova tadašnje Srbije počela je sa radom dobro organizovana mreža meteoroloških stanica, a 1857. bilo ih je 27, što je u to doba predstavljalo najgušću mrežu u tadašnjoj Evropi.

Opservatorija osnovana 1887. godine

Opservatorija u Beogradu, osnovana je 26. marta 1887. godine, i pod rukovodstvom prof. M. Nedeljkovića postaje centralna ustanova za prikupljanje podataka iz čitave Srbije.

Za vreme Prvog svetskog rata, od 1916. do 1918. godine, Beogradska opservatorija, pa i čitava meteorološka Služba Kraljevine Srbije, je pod nemačkom okupacionom komandom. Opservatorijom je rukovodio poznati profesor meteorologije iz Beča V. Konrad. Zahvaljujući njemu služba je bila očuvana.

U toku Drugog svetskog rata mnoge meteorološke i hidrološke stanice su prestale sa radom, sem Meteorološke Opservatorije Beograd.

Januara 1947. godine Uredbom Vlade FNRJ osnovan je Savezni hidrometeorološki zavod,(SHMZ) čime je objedinjena hidrometeorološku službu na teritoriji zemlje. Na poziv organizatora, predstavnici SHMZ-a su 22. septembra 1947. godine u Vašingtonu potpisali Konvenciju o osnivanju Svetske meteorološke organizacije (WMO).

Nakon prestanka sa radom SHMZ-a, aprila 2003. godine Republički hidrometeorološki zavod Srbije, kao pravni naslednik, preuzeo je sve njegove obaveze, naročito u pogledu međunarodne saradnje.

Trg partizana u Užicu (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom maja možete pogledati OVDE.

- Advertisement -