Prvi dan proleća koje je stiglo jutros u 04.06 časova, a u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“. Krajem marta počinje letnje računanje vremena.

Na dan početka proleća Sunce u Beogradu je izašlo u 05.40, a zalazi u 17.50, što znači da će obdanica trajeti 12 časova i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta. Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, napominju iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Proleće i ove kao i pretehodnih godina počinje kada Sunce pređe ne severnu hemisferu Zemlje. Upravo tad, na dan ravnodnevnice, Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. I dan i noć traju po 12 sati.

Proleće, najlepše godišnje doba, po mišljenju mnogih, je stiglo jutros, 20. marta, a trajaće sve do 20. juna, kada počinje leto 2024.

Ljubičice najavljuju proleće (Foto: N.T. UžiceMedia)

Letnje računanje vremena

Letnje računanje vremena počinje krajem ovog meseca, odnosno u noći između subote, 30. i nedelje 31. marta kada će se kazaljke pomeriti sa dva sata ujutru, na tri sata. To praktično znači da ćemo tu jednu noć spavati sat manje.

Vreme narednih dana

Prvi dan proleća i vremenske prilike. Nakon prohladnog jutra tokom današnjeg dana pretežno sunčano, ponegde uz umerenu oblačnost. Vetar slab i umeren, najavljuje Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Najviša dnevna od 11 do 16 stepeni.

U četvrtak i petak slabi jutarnji mrazevi, preko dana sunčano, tokom noći naoblačenje. Prolazno naoblačenje će u petak u pojedinim mestima usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak. Najviša dnevna temepratura do 18 stepeni.

U subotu promenljivo vreme sa dužim sunčanim intervalima, toplo, u brdsko-planinskim predelima kratkotrajna slaba kiša. Najviša dnevna temperatura do 21 stepen.

Behar, proleće (Foto: Arhiva UM)

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -