Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao tvorci glagoljice, prvog pisma Slovena, a danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava ovaj dan, a praznik Ćirila i Metodija je sećanje na misionare i kulturne i političke diplomate, tvorce prvog slovenskog alfabeta.

U crkvama širom pravoslavlja održavaju se službe ali i kulturne manifestacije u zemljama kojima su braća iz Soluna donela hrišćanstvo i pismenost.

Ova dva brata rođena su u Solunu, u kući znamenitih i bogatih roditelja. Stariji brat Metodije proveo je kao oficir deset godina među Slovenima (makedonskim) i tako naučio slovenski jezik.

Sa jedne od izložbi u Gradskoj galeriji Užice (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Sama ćirilica je delo nekog od naslednika, a pominju se Ćirilovi učenici sveti Kliment i Naum Ohridski, i Metodijev učenik Konstantin Preslavski, iz istoimenih čuvenih škola tadašnje Bugarske.

Ko god bio tvorac novog pisma, ono je sa severa, iz Panonije, i sa juga, iz Ohrida, stiglo i u Srbiju. Istovremeno, mnogi Srbi, a najpre vladari i vlastela, poverovali su u Hrista i primili hrišćansku veru, i tadašnji događaji se smatraju krštenjem Srbije i početkom njene pismenosti.

Miroslavljevo jevanđelje

Prve sačuvane knjige na srpskoj redakciji staroslovenskog jezika su Miroslavljevo jevanđelje, kraj 12. veka i, prema najnovijim istraživanjima, još starije (početak 11. veka), Marijino jevanđelje, koje se čuva u Moskvi.

Među izloženim originalnim rukopisima posebno mesto ima Beogradski parimejnik, s početka 13. veka, inače najstarija knjiga u rukom pisanom fondu Narodne biblioteke Srbije, Ivićevo četvorojevanđelje iz 1570, prizrenski prepis Dušanovog zakonika, nastao u prvoj četvrtini 16. veka, kao i arhijerejski činovnik iz 1688. godine.

Od štampanih knjiga, cetinjski Oktoih je prvo izdanje na srpskoslovenskom jeziku, napravljeno 1494. godine. Prvi srpski bukvar štampan je u mileševskoj štampariji krajem 16. veka, a prvi rečnik 1818. objavio je Vuk Karadžić.

Miroslavljevo jevanđelje, Narodni muzej u Beogradu (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Sveti Ćirilo (rođen kao Konstantin u julu 826. godine, umro 14. februara 869. u Rimu) i Metodije (rođen kao Mihail između 816. i 820., umro 6. aprila 885. godine), obojica su rođena u Solunu. Poznati su i kao Sveta braća i slovenski apostoli.

Ćirilo i Metodije – Narodni običaji

Za ovaj crkveni praznik ne vezuju se neki posebni narodni običaji, ali je od neprocenjivog kulturnog i civilizacijskog značaja za Srbe i Slovene uopšte.

Narodna verovanja kažu da na današnji dan ne valja prati veš, usisavati po kući, niti raditi bilo kakve teške poslove. Dobro je na današnji dan deca da čitaju knjige, kako bi dobro učili tokom čitave godine.

Dan slovenske pismenosti – državni praznik

Praznik Ćirila i Metodija, Dan slovenske pismenosti i kulture, odnedavno je i državni praznik u Srbiji koji se obeležava nizom manifestacija i radno.

Ćirilo i Metodije i Dan slovenske pismenosti je državni praznik, nakon što je Vlada Srbije pre nekoliko godina usvojila Predlog zakona o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji.

Manastir Tvrdoš (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom maja možete pogledati OVDE.

- Advertisement -