Finansijsko planiranje je neophodno pogotovo za početnike da biste mogli da se posvetite ostvarivanju svojih životnih ciljeva, potrebna vam je veština sistematskog finansijskog planiranja.

Dakle, treba da odredite koji su vaši kapitalni ciljevi, kako da izbegnete iznenađenja i osigurate da se vaša (čak i oskudna) finansijska sredstva iskoriste na najbolji mogući način. Ako želite komforniji život bez oskudice, pročitajte kako da vodite kućni budžet.

Upravljanje novcem – odakle početi?

Do uspešnog i ekonomičnog manevrisanja novcem ponekad se dolazi kroz štednju. Procena pogodnog trenutka za ulaganje, kako do povoljnog keš kredita u par klikova i izgradnja navike pametnog trošenja samo su neki od koraka finansijskog planiranja. Postoje situacije kada je podizanje stambenog ili keš kredita adekvatno rešenje. U tom slučaju potrebno malo ekonomske pismenosti i istraživanja da se mudro iskalkuliše i postupi na odgovarajući način. Uz konsultacije sa stručnjacima možete da donesete razumnu odluku kada investirate.

Finansijsko planiranje mnogi zapostavljaju i odustaju, jer smatraju da je vođenje kućnog budžeta komplikovano i da zahteva kompleksna znanja iz ekonomije. Međutim, da biste upravljali svojim troškovima i pametno rasporedili mesečni (i godišnji) prihod, potrebno je samo malo posvećenosti.

Prvi korak ka upravljanju novcem je odluka da štedite. Sa ušteđevinom ste bliži većoj finansijskoj nezavisnosti, što znači da nema više neprijatnih situacija, kao što je pozajmica od prijatelja za hitnu posetu lekaru ili popravku automobila.

Ako imate više finansijskih ciljeva kao što je kupovina novog auta, telefona, odlazak na letovanje – za sve to vam je potreban novac. Najbolji način da ga osigurate je upravo sistematska štednja. Od svake plate ostavite “sa strane” određenu sumu. Naravno, to ne mora da bude veliki iznos, važno je samo da odvojen novac ne potrošite “čim zagusti”. Postarajte se da uštedite najmanje 10% svog prihoda svakog meseca.

Pametno regulišite svoje troškove

Ako živite od plate do plate i pred kraj svakog meseca ostanete “praznih džepova”, velike su šanse da trošite daleko iznad svojih mogućnosti. Možda u nekom periodu imate mnogo neplaniranih troškova, zbog čega ostajete bez sredstava za osnovne potrepštine? Dobra vest je da postoji izlaz iz ovakvih situacija.

Pokušajte da pripremite budžet, jer bez kućnog fonda nećete moći da kontrolišete svoje tokove novca. Budžet jednostavno pokazuje koliko novca imate i kako se ta sredstva troše.

Počnite tako što ćete svoje troškove podeliti u kategorije. Neki su fiksni, poput stanarine, članarine za teretanu, a neki varijabilni – nećete svakog meseca imati isti račun za struju ili vodu, na primer. Podelite rashode i prema stepenu hitnosti, razdvojte luksuz od istinskih potreba, te razmislite koje sve troškove možete izbeći. Na ovaj način dobijate pun inventar troškova i biće vam lakše da manevrišete novcem iz meseca u mesec.

Odredite svoje prioritete i prihvatite da ipak imate ograničene resurse i neograničene želje. Svest o tome pomoći će vam da kontrolišete svoje “potrošačke impulse” i trošite novac samo kada je to neophodno.  Naravno, nakon što regulišete sve potrebne troškove, deo novca možete izdvojiti i za zabavu i slobodno vreme.

Da biste izbegli prekomernu potrošnju, možete da napravite listu namirnica pre posete supermarketu. Takođe možete dodeliti dan bez trošenja u nedelji. Obavezno se posvetite svom budžetu. Smatrajte to obavezom i olakšicom, a ne teretom i držite se svojih granica.

Održavajte lični bilans stanja

Lični bilans stanja pomaže da znate šta posedujete i šta dugujete. Ukoliko napravite i održavate bilans stanja, zapravo otvarate mogućnost da uvećate svoj budžet i podignete finansije na viši nivo. Jednostavno zapišite koje su vaše obaveze i imovina. Dakle, beležite sve iz bankovnih izvoda – koliko vam je stanje u banci, investicije, vrednost kuće, vrednost drugih nekretnina koje posedujete, automobila. Ukupan zbir pokazuje kolika je vrednost vaše imovine.

Dalje, navedite svoje obaveze poput kredita za automobil, stambenog kredita, stanja na kreditnim karticama i preostalih sredstava ako imate još neki zajam. Zbir svih obaveza će pokazati vrednost novca koji dugujete.

U idealnom slučaju, vaša neto vrednost treba da bude pozitivna, što znači da je novac koji posedujete veći od novca koji dugujete. Međutim, čak i ako to nije slučaj, nemojte biti obeshrabreni. Kako nastavljate da otplaćujete svoje kredite, vaša neto vrednost će se postepeno povećavati, a dugovi smanjivati.

Naravno, jedna od začkoljica jeste u vrsti imovine koja je u vašem posedu. Postarajte se da to budu ona sredstva koja povećavaju vrednost i koja uključuju manje troškove održavanja. Gomilanje stvari koje vam nisu potrebne dovodi do blokiranja novca. Bilo bi mudro da razmislite šta sve zaista koristite, a čega se možete osloboditi. Možda vozite skup i vredan auto, ali pritom imate velike troškove registracije, održavanja i troškove goriva? Preispitajte dobro da li vam se vožnja ovakvog vozila isplati.

Pažljivo postupajte sa viškom gotovine

Način na koji se nosite sa viškom gotovine određuje vašu budućnost. Kada nemate plan, verovatno ćete previše potrošiti, zato je itekako važno finansijsko planiranje.

Ulaganje može biti odličan način za kanalisanje dodatnog novca i efikasan način da se izborite sa inflacijom. Primera radi, možete koristiti ušteđevinu da akumulirate bogatstvo ili je preusmerite na postizanje nekog cilja. Što ranije počnete da investirate, to bolje.

Počnite tako što ćete najpre odrediti koji su vaši finansijski ciljevi. Možda je to kupovina automobila, planiranje penzionog fonda ili pak renoviranje stana. Procenite koji su vam kratkoročni, a koji dugoročni ciljevi. (Ciljevi koji se mogu ostvariti u roku od 1 do 3 godine su u suštini kratkoročni. Ciljevi za koje treba štedeti i planirati tri do pet godina su srednjoročni. O dugoročnim ciljevima govorimo kada nam treba više od pet godina da ih postignemo).

Pošto odredite ciljeve, razmislite o svojoj sklonosti ka riziku da biste znali koliko ste spremni da riskirate i gde treba da investirate svoj novac.

Na kraju, što ranije počnete sa planiranjem finansija biće vam sve jednostavnije da se nosite sa budućim ciljevima i izazovima. Lični fond, izgrađene navike štednje i pametnog  trošenja novca pomoći će vam da se bez većih poteškoća suočite sa svim poznatim i nepoznatim situacijama i izađete iz “kruga večite oskudice”.

Autorka: Srbijanka Stanković

Upravljanje novcem, finansijsko planiranje važno za kućni budžet (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom maja možete pogledati OVDE.

- Advertisement -