Počev od gasifikacije grada i konverzije kotlarnica JKP Gradske toplane Užice do ove godine urađeno je mnogo, ali je i dalje to nedovoljno za rešavanje višedecenijskog problema aerozagađenja. Konvertovano je 75 odsto kotlarnica Gradske toplane na gasnu mrežu, priključeni su svi objekti gradskih osnovnih škola i veći deo vrtića…

– Sa ovim poslom se nastavlja jer će konverzija kotlarnice Doma zdravlja i Centra za majku i dete početi naredne godine u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, ali i projekat na sanaciji Zdravstvenog centra Užica u okviru kog će biti konvertovana i kotlarnica, kao i projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji finansiran od strane Vlade Švajcarske čija se realizacija očekuje u 2021. godini za unapređenje mera energetske efikasnosti na pet školskih objekata,- istakla je Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Ovako izgeda Užice kada krene zima (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Na inicijativu Grada smanjena je i cena priključka na gasifikacionu mrežu i u narednoj godini biće niža u odnosu na dosadašnju. A okviru mera energetske efikasnosti Grad Užice je u protekle dve  godine izdvojio sredstva i za ugradnju spoljne izolacije zidova stambenih zgrada udruživanjem sa stambenim zajednicama.

– Iz budžeta Grada Užica izdvajaju se sredstva i za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na individualnim stambenim objektima. Ova sredstva se iz godine u godinu uvećavaju u odnosu na 2015. godinu, kada je počeo da se realizuje ovaj jedinstveni  projekat. Najvažnije je da ove mere daju efekte i iz tog razloga za sledeću godinu biće  uvećan iznosa za još pet miliona dinara.

Energetska efikasnost, stambeni objekat nakon zamene prozora (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Za individualne objekte uz subvencionisanje mera energetske efikasnosti od 2015. godine do 2020.godine iz budžeta gradskog budžeta  izdvojen je 51,2 miliona dinara, a subvencije je dobilo 609 domaćinstava. U  2020. godini iz budžeta izdvojeno je 39, 5miliona  dinara što je  10 puta više u odnosu na pre pet godina-navela  je Jovičić.

Ona precizira da su ugovori za sufinansiranje mera energetske potpisani su za 500 objekata i to 270 ugovora za nabavku kotlova na gas, 23 ugovora za nabavku kotlova na pelet, 106 ugovora za izradu termoizolacije i 101 ugovor za zamenu stolarije.

Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine (Foto: UžiceMedia)

Za narednu godinu biće izdvojeno više sredstava u iznosu od 45 miliona dinara. Ovo se  odnosi samo na  subvencionisanje mera energetske efikasnosti za domaćinstva. Pored toga  planira se  i deo sredstava za sanaciju javnih objekata, stambenih zgrada, kao i za izradu eleborata i tehničke dokumentacije  za apliciranje  na konkursima  ministarstava i  kod fondova Evropske unije.

Projekti na unapređenju mera energetske efikasnosti koji su započeti biće realizovani, a za projekate čija je dokumentacija kompletna pokušaće da obezbe i dodatna finasijska sredstva. U planu je izrada novih elaborata iz energetske efikasnosti, a nastavljanje sa subvencionisanjem mera energetske efikasnosti na individualnim stambenim objektima  olakšaće našim sugrađanima priključivanje na gasifikacionu mrežu i smanjiti emisiju štetnih materija kroz uštedu energije.

Jedna od mera je i pošumljavanje na teritoriji grada Užica koje se realizuje kroz projekat pod nazivom „Udahnimo život prirodi“ u okviru koga je pošumljeno u 2019. godini 5,22 ha, odnosno zasađeno više od 13.000 stabala u užem centru grada, a u  2020. godini dodeljena su sredstava Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje  još 9,2 ha, odnosno 23.000 sadnica.

– Grad je već u proceduri za postavljanje displeja kod Automatske merne stanice kako bi rezultati merenja kvaliteta vazduha bili još transparentniji jer su satni rezultati preliminarni i neverifikovani, a radi se i na povećanju broja mernih mesta u Užicu, – dodaje Jovičić.

S obzirom da je i saobraćajaj jedan od činilaca povećanog aerozagađenja Grad već unapređuje javni prevoz, ali i planira postepeno rešavanje parkirališta.

Merama i ulaganjima Grada uticaćemo da postavljeni ciljevi Planom kvaliteta vazduha za Užice do 2023. godine budu i realizovani. Važno je i insistirati na pojačanom radu inspekcijskih i komunalnih službi ne samo zbog aerozagađenja već i kompletne zaštite životne sredine, što podrazumeva kontrolu upravljanja komunalnim otpadom, otpadnim vodama…

– Što se građana tiče kada govorimo o aerozagađenju  značajno je ako da sa uglja pređe na pelet ili gas i tako doprinesu čistijoj sredini. Aerozagađenja je veliki problem koji se direktno odnosi  na povezanost zdravlja i životne sredine. Zeleni savet Grada Užica je u proteklom periodu ukazivao  na  poražavajuće činjenice negativnog uticaja prvenstveno lošeg kvaliteta vazduha na zdravlje i na tribinama koje su održane, – zaključila je Jovičić.

Iz serijala EKO KONTROLOR i kad NE (ZDRAVO) UDAHNEŠ pogledajte tekstove sa ovom tematikom, u jednom od njih je govorio profesor dr Milutin Đuričić AEROZAGAĐENJE UŽICA ZAHTEVA SISTEMSKI PRISTUP.

Tekst iz serijala „EKO KONTROLOR“, u okviru proizvodnje medijskih sadržaja organizacija civilnog društva  sufinansiran je sredstvima GRADA UŽICA. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Advertisement -