Orezivanje drvoreda na ovakav način građani Užica ne podržavju, a na osnovu objave na FB stranici Užicemedia, od više hiljada pregleda, brojnih komenatra, uz poruku da im „Ne treba dušu uzeti!“.

Na ulicama Užica sve češće se mogu videti drvoredi koji su orezani tako da je drveće ostalo bez krošnje. Drvored lipa, koje su bile prekrasne, sa dobrim hladom u Ulici Mališe Atanackovića, pored stare zgrade „Cvete Dabić“ nekoliko godina unazad se orezuje da praktično od krošnje ne ostane ništa. A to potvrđuju i naše fotogrfije.

Lipe u ovoj ulici su orezane prvi put pre nekoliko godina, jer su krošnje zaista bile prevelike, ali tada nisu „skresane“ kao minule jeseni. Tada je bar deo krošnje sačuvan. A sada je drvored, svako stablo, sasečno da ni jedna grana nije ostala. O vazduhu da i ne govorimo.

Inače, Užice nije usamljen slučaj, to se primenjuje i u nekim drugim gradovima Srbije. Ta medota, takozvana toping podrazumeva odsecanje čitave krošnje stabla, zbog čega dobija naziv orezivanje „u glavu“.

Orezivanje stabala u Mališe Atanackovića (Foto: N.Tošić/UžiceMedia)

Nadležni tvrde da je u pitanju redovno orezivanje drveća koje je preraslo, radi se kada gabariti zrelih stabala, posebno u drvoredima, prevazilaze projektovane prostore, te da je to jedini način da se očuva stablo.

Uz pojašnjenje da stabla, u određenom trenutku, dostižu svoje zrelo doba i fiziološki su u fazi kada postaju potencijalna pretnja po korisnike urbane sredine i po materijalno dobro urbanog prostora, a i zbog nege i zaštite drveća.

Orezivanje drvoreda – Stav struke

Neki pak stručnjaci smatraju da ovo dovodi do slabljenja i sušenja drveća, a sa Šumarskog fakulteta poručuju da ovo nije najbolji način orezivanja.

Prema svetskim standardima ovakav vid orezivanja predstavlja najinvanzivniji metod nege drveća i nije preporučljiv za primenu.

Beogradska štampa je pisala da se sprovode edukacije o štetnom dejstvu ove metode, po preporuci iz Evropske unije.

Sa navedenim stavovima stručnjaka se slažu i brojni pokreti u Srbiji koji se zalažu za za zaštitu životne sredine.

Iz Užica još nema reakcija.

Bilo kako bilo, mi laici u jedno smo sigurni – da su drvoredi na koje smo navikli sa lepim krošnjama bili mnogo lepši, da su pravili dobru hladovinu. I na kraju krajeva drvored u Ulici Mališe Atanackovića sada toliko ružno izgleda.

Šta kažu građani?

Građani Užica, a na osnovu pregleda objave na FB stranici Užicemedia, od više hiljada, brojnih komenatra, nikako se ne slažu sa ovim vidom orezivanja drvoreda u gradu na Đetinji.

Objavljena fotografija na Fejzbuk stranici Užicemedia i šerovanoj na užičku grupu Užičanke, izazvala je brojne komentare. Evo nekih:

  • „Bože moj! Čemu sluzi ovako „osakaćeno“ drvo?“
  • „Što se drveta tiče, to je novi način potkresivanja. Zašto? To niko ne zna.“
  • „Ono gde god nađes zgodno drvo ti motorku pali.“
  • „A i na objektu iza drveta baš lepi prozori!“
  • „Ne znam da li plakati ili se smejati?“
  • „Ne treba im dušu uzeti!“
  • „Zastareli način orezivanja… toping.“
  • „…ali je sama fotografija dobra, ‘govori hiljadu reči’. Pozdrav Uzičanima!“

Umesto zaključka ova divna poruka: „Blago onom koji ume šumor šume da razume!“

Pogledajte i druge tekstove iz ekologijeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -