Nevena Ostojić, psihološkinja i konsultantkinja SOS telefona Užice jedna je od sagovornica serijala „Porodično nasilje kao najbolje čuvana porodična tajna.“ Ranije smo razgovarali sa Radmilom Gujaničić, Vesnom Bogdanović, Brankom Virijević iz Ženskog centra Užice i Nadeždom Satarić, socijalnom radnicom.

Poslednjih godina sve prisutnije i vidljivije su aktivnosti sa ciljem prevencije različitih vrsta nasilja. Kao što nas uvek iznenadi neki vid nasilja, stiče se utisak da su seoske žene izlovane jer o nasilju najčešće ćute.

Na Sajmu usluga socijalne zaštite, organizovanom u Užicu, građanima je predstavljena usluga SOS telefona za žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, Ženskog centra Užice.

– Ovim predstavljanjem želimo što većem broju građana da približimo SOS telefon, ali i da znaju da ta usluga funkcioniše.Veoma je važno da žrtve nasilja stignu do nas i pre nego što uđu u neke procedure. To znači da se one unapred pripreme za sve to, zato je važno da budemo prisutni i u medijima zbog naših korisnika, – rekla je Nevena Ostojić, psihološkinja i konsultantkinja SOS telefona Užice.

Sa Sajma socijalnih usluga u Užicu (Foto: UžiceMedia)

Ona navodi da ima poziva i iz seoskih sredina, ali dodaje i da su radili projekat koji se odnosio na prevenciju nasilja u seoskim sredinama.

– U taj projekat bilo je uključeno 12 udruženja žena iz seoskih sredina, gde smo ih obučile da one budu osobe od poverenja u svojim zajednicama koje mogu da prenesu znanje i informacije ostalim ženama. One su praktično spona sa predstavnicima pružaoca socijalnih usluga, ili institucijama kako bi im pružile podršku na pravi način, – navela je Ostojić.

Kada je prisutno nasilje u seoskoj sredini, srž svakog razgovora i priče je fenomen koji je univerzalan.

– Uvek nas nešto iznenadi, a to su finese i razlike. Surovost postupaka i pretnji nas iznenadi na koje mi kao ljudska bića ne možemo da ostanemo ravnodušni, – ističe naša sagovornica.

Iako se o nasilju sve više govori, posvećuje pažnja u medijima oni koji su direktno uključeni u pružanje ovakve vrste usluga, navode da ima sigurno pomaka.To nije drastična razlika, ali vrlo često su seoske žene ekonomski ugrožene, nemaju imovinu na svoje ime, nemaju sopstvene prihode, rade na imanju koje je supružnika ili njegovih roditelja. Tako da su sve to razlozi zašto se teže odlučuju da prijave porodično nasilje.

– Mnogo teško prihvataju da napustu tu kuću gde su godinama ulagale, ili imanje koje su obrađivale i ostavljale svu svoju snagu… Onda su potpuno prestavljene jer nemaju prava zato što se ta imovina vodi na nekog drugog, tako da se najčešće ne odlučuju da napuste to što su „gradile“ čitav život, – zaključuje Nevena Ostojić.

I dalje su seoske žene koje trpe nasilje nekako izolovane, jer one to kriju i o tome ćute.

U Užicu usluga SOS telefona je licencirana 2018. godine, a postoji od 2015. godine u okviru sistema socijalne zaštite. Radno vreme je od 8-20:00 časova radnim danima, tako da besplatnim pozivom na SOS telefon 0800 333 445 može da se prijavi porodično i partnersko nasilje.

STOP NASILJU PREMA ŽENAMA!

U serijalu “NASILJE Kao najbolje čuvana PORODIČNA TAJNA” su sledeći tekstovi:

Do sada su novinari i saradnici UžiceMedia realizovali više projekata, neki od njih su:

Pogledajte i druge tekstove, putopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -