6.6 C
Užice
ponedeljak, 5 decembra, 2022
Naslovna Ključne reči ZLATIBORSKI OKRUG

Ključna reč: ZLATIBORSKI OKRUG

Stanoje Stamatović Glavaš Junak, hajduk, vojvoda

Stanojevi potomci sa Zlatibora kažu, učiniće sve da podstaknu zavičajne pisce i istoričare da se pozabave ličnošću i neospornim delom Stanoja Stamatovića Glavaša. Sa svoje strane, zlatiborski Stamatovići su već učinili prvi korak, pomažući da se štampa prva ozbiljna, velika knjiga o Stanoju Glavašu, autora, Predraga Cvetkovića.

Međunarodni dan OSI Besplatna vožnja gondolom

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (OSI) ima za cilj da se promoviše razumevanje problema invaliditeta, uz obaveznu podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Preko milijardu ljudi svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta i suočavaju sa brojnim barijerama. U Srbiji je oko 800.000, a u Užicu 4.754 osobe sa svim vrstama invaliditeta.

ŠLJIVOVICA Na Uneskovoj listi

Šljivovica uvrštena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, saopštilo Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije.

KADINJAČA „Tu je poginuo bataljon ceo…“

Na današnji dan, 29. novembra,1941. godine na Kadinjači, 14 kilometara udaljenoj od Užica, u Drugom svetskom ratu izginuo je Radnički bataljon štiteći glavninu partizanskih snaga. Znatno jače nemačke snage su, uz podršku avijacije, prešle Kadinjaču. Poginulo je 180 partizana s komandantom Dušanom Jerkovićem. Bio je to kraj Užičke Republike, osnovane krajem septembra 1941, prve slobodne teritorije u okupiranoj Evropi.

POČEO BOŽIĆNI POST Treba opraštati

Božićni post traje do Božića, ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste „na vodi“.

Dobitnik Velike zlatne medalje GOLD GONDOLA

„Velika zlatna medalja“ za kvalitet u kategoriji za jedinstvenu turističku atrakciju Srbije, pripala Javnom preduzeću „Gold gondola Zlatibor", na 53. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu. Nagrada gondoli inspiriše, ali i obavezuje da postojeći kvalitet usluge podignemo na još viši nivo, kaže Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor".

PRESTONICA KULTURE SRBIJE Grad Užice u trci

Za ovu prestižnu manifestaciju konkurisao je Grad Užice kao centar regije, koga karakterišu kulturno-istorijsko nasleđe, tradicionalni i prepoznatljivi festivali, JPF “Bez prevoda”, “Licidersko srce “Suva igla”, “Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa”... kao i drugi i kulturni, umetnički i turistički sadržaji.

DRŽAVNI PRAZNIK Dan primirja u Prvom ratu

U Srbiji je danas državni praznik, Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čiji je simbol cvet, Natalijina ramonda.U Srbiji i svetu praznik se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

MEDIJI Užička novinarska škola

Ako voliš da pišeš, zanima te novinarstvo, možda želiš baš da studiraš žurnalistiku, da bude tvoje buduće zanimanje, prijavi se u školu novinarstva i budi deo naše mlade redakcije.

HRONIKA KOVID -19/Oktobar Inficiranih sve manje

I početkom oktobra, kao što je uostalom bilo i tokom septembra, broj zaraženih u blagom padu. Na području opština Zlatiborskog okruga za sada ne prelazi 100 zaraženih.
- Advertisement -
1,726FanovaLajkuj
748PratilacaZaprati
15PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE