Užička „Puzijada“ 12. po redu okupila je 33 najmlađa takmičara uzrasta od 8-14 meseci. Osim takmičenja u brzom puzanju organizovana je podrška Svetskoj nedelji  dojenja, a  iz Doma zdravlja tradicionalno su davali savete majkama i trudnicama o prednostima dojenja.

Darko i Andrea Čeliković, pobednica prvog kruga (Foto: UžiceMedia)

Za prva tri najbrža učesnika „Puzijade“obezbeđene su nagrade, a Agencija za bezbednost saobraćaja iz Beograda majkama sa više dece poklonila je auto sedišta kao i najboljim na nagradnom konkursa na temu dojenja.

Marina Jevtić, iz Udruženja „Roditelj“ ističe da pored takmičenja organizovali su i Savetovalište na otvorenom sa stručnim saradnicima od pedijatra, ginekologa, do pedijatrijske i akušerske sestre.

– Dodelićemo lepe i vredne nagrade, ali i dečja auto sedišta jer tradicionalno sa Agencijom sarađujemo na polju bezbednosti dece u saobraćaju. „Puzijada“ je i kruna podrške dojenju, a mame su bile inspirativne na našem konkursu i za to su nagrađene, – rekla je Jevtić.

Andrea Čeliković, koja ima osam meseci pobednica je u prvoj grupi takmičara. Njen tata Darko kaže da se nisu spremali ali da je pobedila zato što se nisu dugo videli, pa ga je poželela.

Marina Jevtić Udruženje „Roditelj“ (Foto: UžiceMedia)

– Ova je divna manifestacija i treba da ih bude više zbog druženja dece i roditelja,- rekao je Darko.

Prednosti dojenja su neprocenjive

Dr Vesna Misailović, ginekolog-akušer Doma zdravlja Užice kaže da mame najčešće pitaju za prednosti dojenja ali ima tu i problema neposredno posle porođaja koji se uglavnom vrlo lako prevaziđu uz pomoć pedijatara.

– Prednosti dojenja su neprocenjive, kako za bebu jer je to hrana koja nema zamenu, tako i za majku u komforu, ali i za sve reproduktivne organe. Sve više majki sada doji bebe u odnosu na ranije. Iz mog iskustva to je sigurno oko 90 odsto majki, ali taj procenat opada posle nekih šest meseci dojenja.

Podrška je uvek značajna, pomoći nekim savetom jer nije uvek lako pogotovu na početku kada mogu da se jave problemi ali i da se uspešno prebrode uz stručni savet majkama nastave da doje, – istakla je dr Misailović.

Dr Vesna Misailović, ginekolog Doma zdravlja Užice (Foto: UžiceMedia)

Agencija za bezbednost saobraćaja iz Beograda tradicionalno sarađuje sa Udruženjem „Roditelj“ iz Užica u brojnim aktivnostima, manifestacije užička „Puzijada“.

– Ove godine za sve učesnike događaja obezbedili smo nagrade, a roditeljima tri najbrža deteta dodelićemo auto sedišta.

Sedišta smo obezbedili i za porodice kojima je to neophodno jer imaju više dece a možda nemaju mogućnost da to sebi priušte.

U okviru našeg programa pripremili smo i obuku za pravilno korišćenje dečjih auto sedišta gde su nam ciljna grupa roditelji, koji će  na konkretnom primeru moći da vide kako se dete postavlja u auto sedište  i kako se ono pravilno postavlja u sedište automobila, a sve radi bezbednosti u saobraćaju, – naglasio je Veljko Ćurčić, iz Agencije za bezbednost saobraćaja iz Beograda.

Veljko Ćurčić, Agencija za bezbednost saobraćaja (Foto: UžiceMedia)

Užička „Puzijada“ –  manifestaciju je organizovalo Udruženje „Roditelj“ uz podršku Grada Užica, Agencije za bezbednost saobraćaja iz Beograda, Doma zdravlja Užice i brojnih sponzora.

U Srbiji u proseku procenat upotrebe zaštitnih sistema za decu do 12 godina je oko 58 procenata.

Od njih oko 90 odsto pravi neku grešku u korišćenju i zato je aktivnost Agencije za bezbednost saobraćaja da ukađe na važnost i značaj pravilne upotrebe zaštitnih sistema za decu.

A kako su izgledale puzijade ranijih godina, koliko je bilo učsenika na užičkom Trgu partizana, ko su bili mali pobednici, 2018. a ko 2019. godine.

Više fotografija na FB stranici i Instagramu UžiceMedia.

Puzijada na gradskom trgu (Foto: Užicemedia)

Hroniku kovid -19 tokom avgusta možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke o kovidu za Srbiju pogledajte na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom avgusta možete pogledati OVDE

- Advertisement -