6.9 C
Užice
среда, фебруар 21, 2024
Naslovna Ključne reči NASILJE NAD ŽENAMA

Ključna reč: NASILJE NAD ŽENAMA

ŽENA NA SELU, VAZDA MUČENICA

Položaj žene u selu bio je i ostao težak, možda se u novije vreme donekle stanje popravilo, ali i dalje je to daleko od dobrog. A broj maltretiranih i ubijenih žena iz godine u godinu raste, veliki postotak se odnosi upravo na žene na selu.

SLAĐANA ROGIĆ Zaštita od nasilja žena sa sela

Centru za socijalni rad „Užice“ tokom 2023. godine obratilo se 136 žena koje nisu sa gradskog područja. Najveći broj žena na evidenciji javlja se zbog materijalne neobezbeđenosti, zatim nasilja u porodici, partnerskog nasilja, duševnih bolesti, telesnog invaliditeta, rekla je Slađana Rogić,v.d. direktora za UžiceMedia.

NEVENA OSTOJIĆ Zašto ćute seoske žene o nasilju?

Besplatan poziv za žrtve porodičnog i partnerskog nasilja na broj 0800 333 445 za sve mreže fiksne i mobilne telefonije.

Ulična akcija ZAUSTAVIMO UBIJANJE ŽENA!

U Srbiji preminula žena na koju je 13. novembra 2023.g., pucao njen vanbračni partner. Ona je ove godine 28 žrtva femicida u Srbiji i deveta koja je ubijena vatrenim oružjem.

NE POSMATRAJ REAGUJ Bez samoubistva muškaraca

Svakog 19. novembra, već 23 godine, obeležava se Međunarodni dan muškaraca. Ove godine, posvećen je mentalnom zdravlju muškaraca i obeležava se pod sloganom „Bez samoubistava muškaraca“.

NADEŽDA SATARIĆ Starije žene iz sela češće žrtve nasilja

- Starije žene uglavnom nemaju poverenja u sistem zaštite, i kada prijave nasilje, često odustaju od daljeg postupka, - kaže Nadežda Satarić, socijalna radnica i magistar socijalne politike. Kada sam pitala stariju ženu sa sela, da li je trpela nasilje nekada i od koga, odgovorila mi je: "Ne, mene niko nikada nije bio, samo je to činio moj pokojni muž". A druga: "Ne, mene ne bije moj Mićo (sin), mene samo njegova rakija ubi".

APEL medijima Prestati kriviti majku pretučenog deteta

Apelujemo da se prestane sa okrivljavanjem majke pretučenog deteta dok istraga ne utvrdi da li postoji njena odgovornost, poručuju iz Autonomnog ženskog centra.

SOS telefon ŽENSKI CENTAR UŽICE

- Radom na SOS telefonu podržavamo žene da se suprotstave nasilju, da se osnaže da same odlučuju o svom životu i tako ih podržimo da budu vlasnice sopstvenog života - ističu naše sagovornice. Od avgusta 2015. pa do leta 2023. godine na SOS telefonu bio je 7. 591 poziv.

Prevencija je najbolja odbrana od nasilja ŽENSKI CENTAR UŽICE

O nasilju nad ženama u ruralnom području u tri okruga, Zlatiborskom, Moravičkom i Raškom, bavile su se članice Ženskog centra Užice kroz projekat „Sigurnije okruženje za žene sa sela iz jugozapadne Srbije“. Došlo se do zaključka da je prevencija je najisplativiji i dugoročno najbolji način za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja.

Kako pobediti sramotu i stid ŽENSKI CENTAR UŽICE

- U malim sredinama žene ćute o nasilju koje trpe zbog osećaja sramote, stida i misle da su one krive, govorile su žene u istraživanju koje je sprovodio Ženski centar Užice.
- Advertisement -
1,726FanovaLajkuj
748PratilacaZaprati
15PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE