Sveta Petka, u narodu poznata kao Petkovica, slavi se svakog 27. oktobra, zaštitnica žena, svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima. U Užicu se na ovaj dan tradicionalno organizuje vašar.  

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju praznik Svete Petke, koja je istorijska ličnost svrstana u red svetih. Posebno joj se obraćaju žene svih vera i nacija smatrajući je svojom zaštitnicom.

Mošti svetiteljke počivaju u Jašiju, u Rumuniji. Sveta Petka kao jedna od najvećih misionarki hrišćanske vere poštuje se u čitavom pravoslavnom svetu, a na poklonjenje njenim svetim moštima koje počivaju u Jašiju, u Rumuniji, dolaze i pripadnici drugih religija verujući u njenu isceliteljsku moć.

Manastir Dubrava (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Prve zapise o svetoj Petki ostavio je Grigorije Camblak, među kojima je i opis prenosa moštiju svete Petke iz Vidina u Srbiju i do Beograda (1403. godine). Mošti su prenete u Srbiju zaslugom monahinje Jefimije i kneginje Milice koje su dozvolu izmolile od sultana Bajazita.

Veruje se da su od vremena despota Stefana Lazarevića mošti sto godina počivale u steni pored kalemegdanske kapele i izvora Svete Petke i da su joj na poklonjenje dolazili i pravoslavci i katolici pa i muhamedanci, tadašnji okupatori Srbije.

Sveta PetkaCrkva Ružica na Kalemegdanu podignuta u 15. veku

U eparhijama SPC, oko 250 crkava posvećeno je Svetoj Petki, a u Beogradu je najposećenija kapela na Kalemegdanu. Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru vode za koju se veruje da isceljuje očne bolesti i u njoj se čuva mali prst svetiteljke.

Prema narodnom predanju, kapela na Kalemegdanu i crkva Ružica podignute su još u 15. veku za vreme despota Stefana Lazarevića, ali su i porušene u vreme turske vladavine.

Današnja kapela i crkva, mesto hodočašća gde se svake godine na Petkovicu okupljaju mnogobrojni vernici, izgrađena je 1937. godine po projektu arhitekte Momira Korunovića.

U novosagrađenoj krstionici uz kapelu Svete Petke obavljaju se krštenja vernika uz poštovanje izvornog hrišćanskog rituala – pogružavanjem.

Sveta Petka je živela krajem 10. i početkom 11. veka pre podele hrišćanstva. Rođena je u Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji, a prema zapisima srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom je Srpkinja.

Njene mošti čuvane su u Epivatu, a potom u Carigradu, Trnovu i ponovo u Carigradu.

U Srbiji se Sveta Petka slavi i kao krsna slava.

Na Petkovicu vašar u Užicu

Tradicionalni vašar na Petkovicu i ove godine organizuje JKP “Bioktoš”danas,  u petak, 27. oktobra, na lokaciji “Međaj”, Ulicom Mihaila Pupina, duž Ulice Međaj i na prostoru mosta Kralja Aleksandra.

Saobraćaj preko novog mosta na Đetinji i duž Ulice Mihaila Pupina se neće odvijati, biće otvoren samo za nužne potrebe (hitna pomoć, vatrogasci i poštanska vozila).

U slučaju da parkirana vozila nisu sklonjena sa navedenih lokacija, biće pomerena na parking ispred Železničke stanice.

Sve informacije u vezi sa održavanjem vašara građani mogu dobiti pozivom na brojeve telefona RJ “Pijaca”: 031/514-896 i 031/514-249.

Vašar će trajati od 06:00 do 19:00 časova, navedeno je u obaveštenju JKP “Bioktoš” Užice, RJ ”Pijace”.

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -