I dalje stvaram je prilika da ukažemo da pored nas žive i stvaraju osobe sa invaliditetom, da nam je želja da postanu vidljiviji u svjoj lokalnoj zajednici. U Užicu ima 11 udruženja članica Zajednice osoba sa invaliditetom sa oko 3.000 učlanjenih članova. To znači da u Užicu ima ukupno oko 10 odsto osoba sa invaliditetom, a oko 50 članova ima Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga.

Ranije smo govorili o stvaralaštvu, a sada ćemo podsetiti kako se stvari odvijaju u vreme pandemije koronavirusa. Govorićemo o tome kako žive i kako se snalaze, kako uspevaju da očuvaju svoje zdravlje tokom i nakon panedmije koronavirusa, koliko imaju mogućnosti za stvaralaštvo, šta je neophodno da se stvore bolji uslovi.

Osobe sa invaliditetom u svim sredinama Srbije, pa i našoj, nisu dovoljno vidljive, niti adekvatno zastupljene u medijiama. Pojavljuju se sporadično, povremeno, samo kada su u pitanju neke važne godišnjice i datumi.

Nastojaémo da radimo na povećanju broja i kvaliteta medijskih sadržaja namenjenih OSI, poboljšanju informisanosti, predstavljajući njih same, uz isticanje primera dobre prakse.

I dalje stvaram

Veća vidljivost osoba sa invaliditetom

Kroz realizaciju serijala „I dalje stvaram“ ostvarićemo javni interes u skladu sa Zakonom, kroz objektivno, istinito i nepristrasno informisanje, govoreći i predstavljajući javnosti stvaralaštvo pre svega mladih umetnika, osoba sa invaliditetom Grada Užica i opštine Sevojno.

Sa jedne od ranijih akcija užičkih srednjoškolaca (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Smatramo da ćemo kroz profesionalno, istinito, kvalitetno i pravovremeno informisanje građana/ki doprineti povećanju znanja o stvaralaštvu,  drugim aktivnostima osoba sa invaliditetom, a time i njihovolj većoj vidljivosti u lokalnoj zajednici.

A prilika je da se podsetimo ranijih teksotva u kojima smo govorili o ovim temama, a jedan od sagovornika je bio Čedomir Cicović, tada koordinator Info centra Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, koji smatra da je ubuduće neopodno raditi „na monitoringu i unapređenju socijalnih usluga, jer korisnici i njihove potrebe moraju biti u centru pažnje.

– Uvođenju novih socijalnih usluga. Stvaranju preduslova za održivo, kontinuirano, sukcesivno i dugoročno zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Unapređenja situacije na polju pristupačnosti na svim javnim površinama i u svim lokalnim institucijama i ustanovama, za sve osobe sa invaliditetom, – rekao nam je tada Cicović i podsetio da je Užice jedan od retkih gradova, ako ne i jedini u Srbiji koji ima udruženo delovanje 11 organizacija u okviru Zajednice organizacija osoba sa invaliditetom po pitanjima koja se odnose na sve osobe sa invaliditetom u gradu i u regionu.

– To zajedničko delovanje dovelo je pre više od 10 godina do uspostavljanja posebne linije u budžetu kojom se delom finasira rad ovih udruženja kroz godišnje projekte.

Ali to zatim predstavlja i konkretnu i merljivu odgovornost i obavezu tih udruženja i zaposlenih u njima da na konkretan način budu servis svojih članova, unapređuju njihov položaj i rade za njihovo dobro svakoga dana, puno radno vreme, pa i više od toga, – izjavio je Cicović.

Iskustva iz Nemačke

Čedomir Cicović, sada već bivši koordinator Info centra Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, pošto živi u Nemačkoj, u  razgovoru za „Užicemedia“ poredi prava i mogućnosti za lečenje i zaposlenje osoba sa invaliditetom u Nemačkoj i Srbiji.

Razlike u Srbiji i Nemačkoj prema osobama sa invaliditetom su na relaciji šta sve podrazumeva status. U Nemačkoj je univerzalniji nego u Srbiji jer je jedna institucija nadležna za određivanje statusa osobe sa invaliditetom, gde se dva parametra posmatraju i to vrsta invaliditeta odnosno da li je vezan za neurološke poteškoće, u kretanju, senzorni invaliditet….i to je dakle šifra. A drugi parametar je stepen invaliditeta…

– Nije lako ostvariti taj inicijalni status, ali kad se jednom ostvari onda je to u principu rešeno. Što se tiče lečenja i rehabilitacije za ovih godinu dana, koliko sam tamo proveo, uspeo sam da ostvarim pravo na kontinuiranu fizikalnu terapiju. Obavestili su me i da sam dobio o trošku zdravstvenog osiguranja ortopedsku obuću i da imam pravo na određene tretmane hidromasaže…I terapije je relativno lako ostvariti iako su tamo kompanije i lekarske prakse koje pružaju taj vid podrške 99 odsto u privatnom vlasništvu. Sistem je razrađen tako da pacijent ne trpi i to što je nešto skuplje znači da 99 odsto toga pokriva zdravstveno osiguranje – ističe Cicović.

U ranijem serijalu govorili smo:

Tekst je nastao u okviru projekta „И ДАЉЕ СТВАРАМ“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Pozivamo vas da učestvujete u našoj anketi, kako bi videli šta očekujete od medija i koje teme vas interesuju.

- Advertisement -