Naslovna Ključne reči ŽENSKI CENTAR UŽICE

Ključna reč: ŽENSKI CENTAR UŽICE

NEVENA OSTOJIĆ Zašto ćute seoske žene o nasilju?

Besplatan poziv za žrtve porodičnog i partnerskog nasilja na broj 0800 333 445 za sve mreže fiksne i mobilne telefonije.

NADEŽDA SATARIĆ Starije žene iz sela češće žrtve nasilja

- Starije žene uglavnom nemaju poverenja u sistem zaštite, i kada prijave nasilje, često odustaju od daljeg postupka, - kaže Nadežda Satarić, socijalna radnica i magistar socijalne politike. Kada sam pitala stariju ženu sa sela, da li je trpela nasilje nekada i od koga, odgovorila mi je: "Ne, mene niko nikada nije bio, samo je to činio moj pokojni muž". A druga: "Ne, mene ne bije moj Mićo (sin), mene samo njegova rakija ubi".

SOS telefon ŽENSKI CENTAR UŽICE

- Radom na SOS telefonu podržavamo žene da se suprotstave nasilju, da se osnaže da same odlučuju o svom životu i tako ih podržimo da budu vlasnice sopstvenog života - ističu naše sagovornice. Od avgusta 2015. pa do leta 2023. godine na SOS telefonu bio je 7. 591 poziv.

Prevencija je najbolja odbrana od nasilja ŽENSKI CENTAR UŽICE

O nasilju nad ženama u ruralnom području u tri okruga, Zlatiborskom, Moravičkom i Raškom, bavile su se članice Ženskog centra Užice kroz projekat „Sigurnije okruženje za žene sa sela iz jugozapadne Srbije“. Došlo se do zaključka da je prevencija je najisplativiji i dugoročno najbolji način za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja.

Kako pobediti sramotu i stid ŽENSKI CENTAR UŽICE

- U malim sredinama žene ćute o nasilju koje trpe zbog osećaja sramote, stida i misle da su one krive, govorile su žene u istraživanju koje je sprovodio Ženski centar Užice.

ŽENSKI CENTAR UŽICE Seoske žene uvek u većem riziku

- Prema Zakonu o rodnoj ravnopravnosti žene sa sela su definisane kao osetljiva grupa, a mi iz ženskih organizacija kada govorimo o nasilju nad seoskim ženama uvek kažemo da su one u većem riziku da dožive nasilje nego žene iz drugih grupa pa i žene iz grada, što su one i same rekle tokom istraživanja – navode naše sagovornice iz Ženskog centra Užice.

NASILJE Kao najbolje čuvana PORODIČNA TAJNA

Nasilje nad ženama, tema o kojoj se konstantno mora govoriti, jer su rezultati su porazni. U Srbiji 18 žena ubijeno od početka 2023. godine. Nasilje nad ženama u selima prisutno, ali je skriveno i one ga ne prijavljuju zbog sramote, nekada iz straha, neznanja. Pored njih ćuti porodica a i okolina. a.

UBIJENE JOŠ DVE ŽENE Reagujte pre zločina!

U nedelju je ubijena jedna žena u Zemunu, zatim se dogodilo ubistvo žene u Subotici, organizacije u svojim saopštenjima navode da treba reagovati pre zločina. A prema raspoloživim podacima u ovoj godini do jula u Srbiji ubijene najmanje 22 žene.

UBIJENE DVE ŽENE Reagujte pre zločina!

Vikend za nama obeležila su ubistva dve žene, jedne u Futogu, i druge u Zemunu, od nadležnih se traži da preduzmu mere i ispitataju sve do detalja. Od početka godine ubijene najmanje 22 žene , od toga 16 u porodično-partnerskom kontekstu, saznaje Autonomni ženski centar.

UBIJENO 13 ŽENA Od početka godine u Srbiji

Ubijeno 13 žena u Srbiji u prvih nekoliko meseci ove godine, a danas su mediji izvestili o ubistvu dve žene, od kojih se jedna prethodno obraćala nadležnim institucijama za pomoć. U Srbiji je od početka godine ubijeno trinaest žena, od čega osam u porodično-partnerskom kontekstu. A u minuloj deceniji 298 žena u Srbiji ubio partner ili član porodice.
- Advertisement -
2,036FanovaLajkuj
996PratilacaZaprati
19PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE