Novinarska škola u organizaciji Kancelarije za mlade Grada Užica i portala Užicemedia počela sa radom. Preko 20 zainteresovanih srednjoškolaca na uvodnoj radionici koja je počela u Omladinskom klubu Gradskog kulturnog centra u Užicu.

Mladi su istakli da bi voleli da se bave novinarstvom u budućnosti, tako da im ova škola pomaže da se upoznaju sa ovom profesijom radi njihovog rada u školskim listovima ali i opredeljenja za upis na fakultete.

Na prvoj radionici, veliko interesovanje mladih


Profesorke književnosti Slađana Janjić, urednica „Petlje“ Tehničke škole „Radoje Ljubičić“, Dušica Vitorović, urednica „Gimazijalca“ i Biljana Grujičić, v.d direktora Užičke gimazije zajedno sa svojim učenicima ali i sa srednjoškolcima iz Ekonomske i Medicinske škole aktivno su učestvovali u radu novinarske radionice.


Svoja profesionalna iskustva prenele su im novinarke Nada Tošić, urednica portala Užicemedia (uzicemedia.rs), Novka Ilić, dugogodišnja urednica Radio Užica i novinarke „Vesti“ i portala Infoera (infoera.rs) Dragica Cvijović, Rada Popović i Žanka Erić.

Marija Maričić, Kancelarija za mlade Užice


Marija Maričić, koordinatorka Kancelarije za mlade navodi da je najvažije uključivanje što više mladih u oblasti koje interesuje i da to rade sa ljudima koji su stručni u svom poslu.

– Ovo je i pružena mogućnost da naučite od novinara koji u našem gradu rade taj posao jako dobro, ali i da steknete veštine ukoliko se odlučite da se time bavite u životu. Podsetila bih vas i da preko Kancelarije za mlade možete da se uključite i u druge radionice ili da postanete volonteri – objasnila je Maričić.


Nada Tošić, urednica portala Užicemedia rekla je da joj je cilj da sa svojim koleginicama organizuje novinarsku školu s obzirom na višegodišnja iskustva u ovoj profesiji.

– Zašto bi privilegija bila samo velikih centara da organizuju novinarske radionice kada mi u Užicu imamo mlade koji su zainteresovani da steknu nova znanja i iskustva iz ove profesije. Činjenica je da Užice ima izuzetno dobre novinare koji mogu da odgovore na sve izazove i da na najbolji način izađu u susret mladima u našem gradu – istakla je Tošić.

Novinarska školainteresovanja mladih različita


Interesovanja mladih su različita ali je najviše njih izrazilo želju da piše o politici, ali i o ishrani, zdravlju, sportu i kulturi. Oni bi želeli i da svoje tekstove i fotografije pored školskih listova mogu da objave i na užičkim portalima u čemu će im novinari pomoći.


Sledeća radionica biće održana u ponedeljak, 21. novembra, sa početkom u 13:00 časova u Omladinskom klubu GKC-a.
Iz Kancelarije za mlade i portala Užicemedia pozivaju i sve ostale koji su zainteresovani za novinarski rad da im se priključe u narednom periodu.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -