Šta imamo šta očekujemo – Narednih nekoliko meseci informisaćemo Užičane i drugu zainteresovanu čitalačku publiku o kulturnoj ponudi grada Užica, kroz program pod ovom nazivom. Nastojaćemo da sagledamo kakva su očekivanja građana, koliko im kulturna ponuda odgovara, a šta je to što bi menjali i što bi želeli da se nađe na programu gradskih kulturnih ustanova.

U Užicu postoji profesionalno Narodno pozorište, Narodni muzej, Biblioteka, Istorijski arhiv, Gradska galerija, GKC, moderna galerija Reflektor, a iza njih su decenije rada. Znamo i da ustanove kulture postoje zbog građana, pa ako je građanin zadovoljan, onda je i kultura na zavidnijem nivou.

Osim predstavljanja kulturne ponude gradskih ustanova potražićemo odgovor da li su građani zadovoljni, da li ih posećuju shodno svojim interesovanjima, šta bi dodali Biblioteci, Pozorištu, Gradskoj galeriji. Ova pitanja su posebno važna u godini kada je Užice – Prestonica kulture Srbije, kada Grad ulaže sredstva u objekte i kulturne događaje.

Ustanove kulture ne postoje i nisu same sebi svrha, već svojim proizvodima „zadovoljavaju“ kulutrne potrebe građana. Da li su te potrebe potpuno zadovoljene, ili može drugačije, reč imaju sami građani. O tome mogu govoriti kroz ovaj program. A njihovi predlozi, primedbe, treba da budu putokaz, pravac daljih programskih radnji.

Svojevremeno smo kroz projekat „Na zahtev čitalaca“ (2022) anketirali Užičane i najviše njih je bilo mišljenja da u medijima treba da ima više kulturnih sadržaja. Sada ćemo ih anketirati i šta bi voleli da se nađe u programima gradskih kulturnih ustanova.

Nameravamo da čitalačkoj publici kroz različite tematske celine programa, Šta imamo šta očekujemo, predstavimo:

  • U Užicu postoji profesionalno Narodno pozorište, šta nudi posetiocima osim Jugoslovenskog pozorišnog festivala, da li su građani zadovoljni, šta bi voleli da gledaju.
  • Narodni muzej, šta je do sada urađeno u zgradama muzeja, na Kadinjači, koji se projekti realizuju, koje izložbe organizuju? Koliko su građani zadovoljni onim što se organizuje, šta bi i gde korigovali?
  • Narodna biblioteka Užice, o radu, jubileju, broju čitalaca, najčitanijim knjigama, kako na sve gledaju građani?
  • Istorijski arhiv Užice, o radu ustanove, šta se nudi posetiocima, a šta bi građani Užica još voleli da čuju o aktivnostima i onim što se nudi?
  • Gradska galerija, Galerija Reflektor, šta je plan u godini kada je Užice – Prestonica kulture Srbije, koji se radovi sprovode, koje izložbe i manifestacije organizuju, da li je to po mišljenju građana dovoljno, šta predlažu?
  • Gradski kulturni centar, koliko je sredstava uloženo u renoviranje, šta je urađeno? A šta na sve to kažu građani.

Planiramo da uz pomoć kompetentnih sagovornika, iz gradskih ustanova kulture, umetnika, stručnjaka predstavimo šta je sve u ponudi, a šta bi građani želeli da ima još.

Podsećamo i da su mediji u mogućnosti ne samo da prepoznaju problem nego i da ga učine vidljivijim, da se iznese kritički stav, da se ponavljanjem dopre do što većeg broja ljudi.

Fotografije u tekstu: Arhiva UžiceMedia/Grad Užice

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -