Vitez Srbije i ove godine dodeljen najistaknutijim pripadnicima više profesija. Plaketa Vitez srpske književnosti, po odluci žirija“Vidovdanskih kulturnih svečanosti „, dodeljena pesniku, esejesti, proznom piscu i likovnom kritičaru Draganu Jovanoviću Danilovu.

Ovogodišnji laureati, laskavo priznanje Vitez Srbije, su dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima, godinama unazad, daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti dodeli pesniku, esejesti, proznom piscu i likovnom kritičaru Draganu Jovanoviću Danilovu.

Plaketa Vitez srpske glume ove godine pripala je dramskom umetniku Vojislavu Voji Brajoviću.

Plaketa Vitez srpske kulture pripala je Radio Beogradu, radio stanici koja slavi značajan jubilej – povodom veka postojanja.

Vitez srpskog slikarstva je Marko Tubić, a ovogodišnji Vitez srpskog sporta Milica Mandić.

Vitez srpske medicine je profesor doktor Aleksandar Tomić, dok je Vitez srpske privrede preduzeće MCS sistem iz Požege.

U programu će učestvovati dramska umetnica Mina Lazarević i pevačko društvo “Prelo“ iz Beograda.

Vidovdanskim svečanostima počinje Zlatiborsko kulturno leto i obeležavanje Dana opštine Čajetina.

Jubilarne, petnaeste po redu, Vidovdanske kulturne svečanosti koje se održavaju pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, biće održane u subotu 29. juna, u 18.30 časova, u Kulturnom centru na Zlatiboru.

Priznanje Vitez srpske glume prošle godine je dobio Nenad Jezdić, dramski umetnik snažnog i jedinstvenog glumačkog izraza. „Čojstvo i junaštvo. Junaštvo je isto što i viteštvo, viteštvo je isto što i junaštvo, a i jedno i drugo ne idu bez čojstva, kako kaže Marko Miljanov.

Glumac u ovakvim situacijama mora da se trudi da brani sebe od sebe. Sebe večeras na Zlatiboru, sa vama, sa svojim ljudima, sa svojim narodom, da odbranim od sebe onog koji se nadima, koji se gordi i koji gaji u sebi neka preterana, loša, gorda osećanja“ rekao je Jezdić primajući priznanje.

A ko su ostali prošlogodišnji dobitnici plaketa više u tekstu UžiceMedia.

Sa prošlogodišnje dodele plaketa na Zlatiboru (Foto: Nikić)

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -