Naslovna Ključne reči NARODNI MUZEJ UŽICE

Ključna reč: NARODNI MUZEJ UŽICE

Obeležena 82. godišnjica BORBE NA KADINJAČI

Svečanom ceremonijom na Spomen-obeležju Kadinjača, obeležena je 82 godina od Bitke na Kadinjači i, uz prigodan program, odata pošta poginulim borcima u toj bici nakon koje je, 29. novembra 1941. godine prestala da postoji Užička republika.

U Fabrici oružja i municije STRADALO 12O LJUDI

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomenik žrtvama eksplozije Narodni muzej Užice i Grad Užice obeležavaju, danas 22. novembra, 82 godine od eksplozije u Fabrici oružja i municije.

Zanimljivi predmeti NARODNI MUZEJ UŽICE

Među predmetima koje poseduje užički Narodni muzej mnogi izazivaju veliku pažnju posetilaca i istraživača. Ovog puta predstavljamo samo nekoliko takvih.

Zagonetni lakrimarijum NARODNI MUZEJ UŽICE

Arheološko odeljenje Narodnog muzeja u svojim zbirkama poseduje ne toliko brojčano koliko zanimljivih predmeta od stakla. U 2 veku n.e. Rimljani su dodavanjem arsenika staklenoj masi uspeli da dobiju prozračno staklo.

CARIGRADSKI MEMENTO Dragoljuba Kaplanovića Kaplana

Retrospektivna izložba užičkog akademskog slikara Dragoljuba Kaplanovića Kaplana, pod nazivom "Carigradski memento", kojom je umetnik obeležio četiri i po decenije stvaranja, otvorena u užičkom Narodnom muzeju.

Među najstarijim predmetima DVE POSUDE IZ NEOLITA

Za arheologiju je bitno, da ova dva suda nemaju analogiju, bar ne kod nas u Srbiji i da su jedinstveni primerci po svom obliku, a opet karakteristični za ovaj period zbog ornamentike. Autentični su i mogu se videti samo u Narodnom muzeju u Užicu, piše kustos, arheolog Radmila Jović, o najstarijim predmetima iz neolita.

PALJKA, narodni klarinet NARODNI MUZEJ UŽICE

Paljka se pravila se od osušenog ploda tikve koja je najčešće služila kao natega za vino ili neka vrsta posude kojom se zahvatala voda....

SLAVICA STEFANOVIĆ Stalno angažovanje za očuvanje kulturnog blaga

U Narodnom muzeju Užice, godinama se radi na infrastrukturnim projektima, na poboljšanju uslova za očuvanje kulturnog blaga od nekoliko desetina hiljada muzejskih jedinica sa područja osam opština Zlatiborskog okruga i Grada Užica, kaže direktorka Slavica Stefanović.

Kulturno blago Narodnog muzeja Užice Duga užička istorija

U Narodnom muzeju Užice čuva se nekoliko desetina hiljada različitih muzejskih jedinica što govori da se radi o pravom hramu kulture. U serijalu koji sledi kroz razgovore sa adekvatnim sagovornicima, tekstove o istorijskom blagu koji se čuva u Narodnom muzeju Užice nastojaćemo da upoznamo širu javnost.

Sećanje na žrtve eksplozije STRADALO oko 120 ljudi

U podzemnim prostorima, izgrađenim neposredno pred početak Drugog svetskog rata za potrebe trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, 22. novembra 1941. godine dogodila se eksplozija, kada je tragično nastradalo oko 120 lica.
- Advertisement -
1,726FanovaLajkuj
748PratilacaZaprati
15PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE