20.1 C
Užice
понедељак, мај 20, 2024
Naslovna Ključne reči ISTORIJSKI ARHIV UŽICE

Ključna reč: ISTORIJSKI ARHIV UŽICE

SLIKE JASENOVAČKIH ŽRTAVA Monahinje Marije

Izložba pod nazivom „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ otvorena je Istorijskom arhivu Užice, priređena u sardnji sa Muzejom žrtava genocida. Postavku čine 24 slike monahinje Marije (Antić) iz srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

JUBILEJ Istorijskog arhiva Izložba i legat Radovana Popovića

Uz jubilej 75 godina postojanja i rada ustanove kulture, otvorena je izložba "Zapisni Dub" Željka Markovića, direktora Istorijskog arhiva Užice. Postavka je deo legata Radovana Popovića, dugogodišnjeg novinara i književnika, otvorenog u Arhivu.

SARAJEVO I UŽICE  –  ISTORIJA NERASKIDIVIH VEZA

Sarajevo i Užice - istorija neraskidivih veza, izložba, nastala kao jedan lep vid saradnje Arhiva Bosne i Hercegovine i užičkog Istorijskog arhiva, sadrži 26 panoa u više tematskih celina usmerenih na upoznavanje društvene istorije ili onoga što je ispunjavalo svakodnevicu žitelja ova dva grada, čulo se na otvaranju sinoć, 28. aprila, u Istorijskom arhivu Užice.

PETAR KOČIĆ O velikoj ljubavi pisca i njegove Milke

Petar Kočić, poznati književnik, političar, istaknuti borac protiv nerpavde, bio je tema izložbe, ranije priređene, u Istoprijskom arhivu pod imenom “Ruža u mećavi”, gde su Užičani mogli videti porodične fotografije, o roditeljima, prvoj, velikoj i jedinoj ljubavi Milki, kao i o njihovoj deci i unučadima.

IZLOŽBA Kočić i njegova porodica u fotografijama

Izložba u Užicu priređena je uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske, autora mr Zorana Pejašinovića, a otvorena je u užičkom Istorijskom arhivu, povodom predstojećeg praznika Sretenja - Dana državnosti Srbije.

IZLOŽBA O TRGU PARTIZANA Na užičkom trgu

Izložba o Trgu partizana - svedočenje o vrednom jubileju, 60 godina postojanja. Na otvaranju Trga partizana u Užicu bilo je 200.000 ljudi a opština Titovo Užice tada je imala 20.000 stanovnika. Trg partizana 3. jula otvorio je Aleksandar Ranković, a sutradan na svečanosti govorio je Josip Broz Tito, predsednik SFRJ.

UZ DAN DRŽAVNOSTI Izložba „Banjaluka, centar Vrbaske banovine“

Povodom Dana državnosti Srbije u Istorijskom arhivu Užice danas, od 14 časova biće otvorena izložba Arhiva Republike Srpske, "Banjaluka centar Vrbaske banovine".

PROMOCIJA KNJIGE UŽIČKOG NOVINARA ĐORĐA PILČEVIĆA

Promocija knjige "Major Kol, građanin Kolić" Đorđa Pilčevića, novinara, publiciste i istoriografa, večeras u Svečanoj sali Gradske kuće.

U Istorijskom arhivu Užice OTVORENA IZLOŽBA O DVA VEKA DIPLOMATSKIH ODNOSA...

U Istorijskom arhivu u Užicu otvorena je izložba "Srbija - Rusija, Jugoslavija-SSSR" koju su priredili Arhiv Srbije i Arhiv Jugoslavije povodom skoro da veka diplomatskih odnosa dve zemlje.

RATNI DNEVNICI UŽIČANA „A ja ću ispred svih vas…“

Ratni dnevnici, memoari, autobiografije, uspomene… uvek su bili važna svedočanstva za  osvetljavanje jednog vremena. Danas su ponovo aktuelni ratni dnevnici učesnika balkanskih  ratovai i Prvog svetskog rata.
- Advertisement -
2,036FanovaLajkuj
996PratilacaZaprati
19PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE