Gondolom do Zabučja, jedan od interesantnih predloga i upravo zbog toga smo ga odabrali za početak ovog našeg serijala. Predlog nam je preko društvene mreže Linkedin poslao Milijan Bukvić, Užičanin, koji sa porodicom živi i radi u Norveškoj.

Gondolom do Zabučja – Kako to rade Norvežani?

Naš čitalac je učestvovao u anketi Užicemedia, ali nam je preko društvenih mreža prosledio i nekoliko zanimljivh predloga o čemu bi mogli da pišemo. On je mišljenja da bi bilo interesantno razmišljati o izgradnji gondole ili tramvaja za vuču, od Železničke stanice u Užicu do repetitora i vidikovca na Zabučju, a na osnovu onoga što je video u Norveškoj.

– Ono sto sam video u Bergenu samo me je podstaklo da napišem ovaj predlog, za koji sam siguran da bi umnogome pospešio turizam i ekonomiju našeg grada.

U našoj novoj rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte i ostale tekstove UžiceMedia.

Veliki broj turista samo prolazi pored Užica, ali slabo ko hoće da svrati i razgleda naš grad. Da bi to promenili, mada se u poslednje vreme i to polako menja, moramo ponuditi pored Narodnog muzeja, Trga, Starog grada, kuće Jokanovića, crkve Svetog Marka, i nešto specijalo što nema niti jedan grad u Srbiji, – piše Milijan i dodaje:

– Ono što turisti koji dođu u Bergen obavezno posete jeste Fløyen ili Urliken. Do vrha Fløyen-a se dolazi sa Fløyenbanen-om ili vagonom koji se vuče uzbrdo do vrha sa koga se prostire prelep pogled na grad Bergen. Do vrha Urliken-a koji je na još većoj nadmorskoj visini dolazi se godolom sa koga se prostire još bolji pogled.

Takođe, do oba spomenuta mesta može se doći i pešice. Malo je lakše do Fløyen-a pa je i prometnije. Naravno, Norvežani su oba vidikovca tako sredili sa restoranom, prodavnicama suvenira, sladoledom, pešačkim stazama, malim dečijim parkovima, dosta klupica za sedenje, itd. Jednostavno da ne poželite da odete iz tog okruženja, – ukazao nam je naš Užičanin na ono što su uradili Norvežani i onda se s pravom pita zašto nešto slično ne bi i mi uradili na našem divnom vidikovcu na Zabučju.

– Da se gondolom ili vučnim vagonom penjemo od recimo Plaže ili Železničke stanice ili sa Zlatiborskog puta do vrha Zabučja i uživamo u pogledu, trčanju, šetnji, kafi, sunčanju, svežem vazduhu prevenstveno. Pored božanstvenog pogleda na grad, Užice bi imalo benefite od daljeg razvoja turizma, ukoliko bi se još, recimo na Zabučju izgradio i restoran i drugi prateći sadržaji.

Gondolom do Zabučja – Uz most do Starog grada to bi bio pun pogodak

Užički Stari grad (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

– Sasvim sam siguran da bi ovo bilo i dobro i isplativo, jedino nisam siguran koliko bi to koštalo, – kaže naš sagovornik i dalje navodi, da mu je poznato da je u planu most sa Zlatiborskog puta do Starog grada, pa bi onda „bilo lepo pretvoriti autobusko stajalište na Zlatiborskom putu u početnu stanicu do vrha Zabučja. Zamislite samo koliko bi turista svratilo samo da se provoza i vidi taj prelepi pogled“.

A mi podsećamo, da je užički Stari grad rekonsturisan, da je u taj posao uloženo preko 70 miliona dinara, a da je u planu da bude izgrađen i most koji bi povezao Zlatiborski put i užičku srednjovekovnu tvrđavu.

Zlatiborska panoramska gondola – najduža na svetu

I šta nam preostaje nego da kažemo i da tu u blizini, na Zlatiboru, postoji izgrađena panoramska, „Gold gondola“, duga oko devet kilometara, najskuplja i najveća investicija Čajetine, kompletan iznos od oko 13 miliona evra obezbeđen je budžetskim sredstvima ove opštine. Izgradnja je trajala pet godina, a panoramska gondola povezuje turistički centar Zlatibora sa vrhom Tornik, na nadmorskoj visini od 1.500 metara, gde počinje i skijaška staza Tornik.

Zlatiborci tvrde da je ovo investicija u koju je vredelo ulagati i već su u svoje planove ucrtali i izgradnju godnole do Čigote.

Polazna stanica „Gold gondole“ na Zlatiboru (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

U potrazi za poslom Užičanin stigao u Bergen

I nekoliko reči o Milijanu Bukviću, koji nam je izneo ovaj zanimljiv predlog. Inženjer je, i sa porodicom, suprugom i troje dece, živi i radi u Norveškoj. Rođen je na užičkim Terazijama i nakon zavšenog fakulteta je otišao u inostranstvo.

„U potrazi za poslom posle završenog fakulteta put me naveo u Bergen, u Norveškoj, gde sam proveo oko pet godina života. Zahvaljujući novim tehnologijama u prilici sam da pratim šta se događa u rodnom gradu, a ima dosta interesantnih fotografija našeg kraja koje se mogu naći na Google, pa je čoveku nekako lakše da podnese to što je daleko.“

I na kraju, ako sve bude kako treba oko pandemije koronavirusa, ovog leta bi Bukvići trebalo da provedu odmor u Milijanovom rodnom gradu, pa eto i prilike da između ostalog posete i vidikovac na Zabučju.

Pogled na Užice sa vidikovca Zabučje (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom februara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -