Stari grad Užice, osim novog izgleda, dobiće i pešački most koji bi povezao Zlatiborski put i užičku srednjovekovnu tvrđavu.

U toku su radovi na geotehničkim i geomehaničkim ispitivanjima koji su nephodni za izradu projekta za budući most koji treba da poveže. Radove izvodi firma “DB Inženjering”, a finansiraju ih Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa 10 miliona i Grad Užice sa 5 miliona dinara.

Obilazeći radove zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović  podsetio je da je do sada u obnovu uloženo oko 70 miliona dinara.

“Od resornog ministarstva dobili smo 45 miliona dinara, Grad je uložio 16 miliona dinara i od Američke ambasade smo dobili osam miliona dinara. Urađena je kompletna rekonstrukcija-konzervacija svih zidina, donjeg, srednjeg i gornjeg dela, završili smo dva sprata kule. U toku je izrada novih projekata, radimo projekat za vodenu kulu i za još jedan vidikovac koji će biti gotovi do kraja godine. Iako još uvek nije dostupan za posetioce, zbog velikog interesovanja razmatramo mogućnost da Stari grad vikendom otvorimo kako bi sugrađani mogli da dođu da vide šta je to urađeno”.

Po rečima direktora JP “Užice razvoj” Nikole Maksimovića u okviru trenutnih radova biće izvršena bušenja i sa jedne i sa druge strane Starog grada, na strani vidokovca i Starog grada, dve bušotine u dubini 25m i 163m koje će omogućiti stručljacima Rudarsko-Geološkog faktulteta da odrade svoj deo posla. Ideja je da se nakon toga završi dokumentacija i da most koji je u dužini od oko 105m, širine 3m bude viseći most, koji mora ispuniti sve neophodne uslove u pogledu bezbednosti i sigurnosti.  Nadamo se da ćemo sledeće godine kompletirati dokumentaciju krenuti u realizaciju. Ovom dokumentacijom predviđeno je da se urade pristupne staze posle mosta, osvetljenje, studija opravdanosti, sva dokumenta koja su neophodna kako bi se kompletirao projekat budućeg mosta”.

Predviđeno je da to bude pešački most, koji će povezivati Stari grad i vidkovac, koji će imati ogradu, osiguranje, pešačku stazu i sa Starog grada i sa dela vidikovca. Urađen je i planski dokument koji predviđa parkiranje četiri autobusa i preko 30 automobila, navedeno je na gradskom sajtu.

Stari grad Užice, sačuvani crteži i podaci

O staroj užičkoj tvrđavi svedoče brojni crteži i drugi podaci iz vremena rata sa Turcima koji su ostavili tragove o izgledu Starog grada, a sačinili su ih Austrijanci. Oni su sav prikupljeni matetijal prilikom povlačenja poneli sa sobom, a u bečkim i berlinskim arhivima pronašao ih je poznati arheolog Marko Popović, na osnovu čega je i rađena rekonstrukcija Starog grada.

Stari grad Užice, istorijat

Prvi pouzdani istorijski izvori o užičkoj tvrđavi potiču iz sredine 14. veka. Tada je bila u posedu vlastelinske porodice Vojinović, a od 1366-1373. godine pripadala je Nikoli Altomanoviću. Dubrovački istoričar Mavro Orbini pominje Užice opisujući događaje koji se tiču sukoba kneza Lazara i kralja Tvrtka sa Nikolom Altomanovićem, koji je tada uhvaćen, zarobljen i oslepljen u  tvrđavi, leta 1373.

Geografski položaj i njen strateški značaj uticali su na izgled tvrđave. Ona  je u gornjem delu imala polukružnu kulu, u srednjem delu objekte za smeštaj vojnih posada, opreme i hrane, a u donjem tzv. Vodenom  kulom bila je povezana sa rekom.Tvrđava je više puta rušena i ponovo utvrđivana.

Značajna dograđivanja i utvrđivanja obavljena su 1478. godine, zatim u vreme austro – turskih ratova 1688. godine i 1737-1839 godine i na kraju, u vreme Prvog i kratko vreme posle Drugog srpskog ustanka, 1813-1819 godine. Konačno je kao vojni objekat onesposobljena i porušena u januaru 1863. godine, u vreme proterivanja Turaka iz grada.

Zahvaljujući arheološkim istraživanja, delimičnom rekonstrukcijom i konzervacijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i Narodnog muzeja iz Užica od 1973-1984. godine zaustavljeno je obrušavanje i nestajanje grada koje je trajalo više od jednog veka, zabeleženo je na sajtu Turističke organizacije Užica.

 

Stari grad Užice (Foto: N.Tošić Užicemedia)

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -