Užička „Generacija 67“je nova knjiga u kojoj autori Milutin Đuričić i Vladan Nikolić najviše prostora posvećuju svojim generacijskim drugovima i drugaricama. Svi su poređani po odsecima i odeljenjima, uz obavezne fotografije i biografije.

U rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte i ostale tekstove UžiceMedia.

Svako od njih je posebna priča, zanimljiva i uzbudljiva. Oni su sasvim sigurno „uvek znali više nego što su govorili, primećivali više nego što drugi misle“. Takvi su bili za vreme školovanja, najveći broj njih je takav ostao i do današnjih dana.

Zajedničko druženje 2018. godine (Foto: Privatna arhiva)

U drugom delu knjige predstavljen je kratak istorijat užičke Tehničke škole koja je dugo važila za jednu od najprestižnijih u Srbiji. A onda su tu sećanja na omiljene direktore i razredne starešine, na profesore, sve to uz mnoštvo starih fotografija koje bude sećanja na jedno vreme i to đačko doba.

Dr Milutin Đuričić, jedan od autora knjige ističe da „mladost je lepa sama po sebi. Sećanje na nju većina iz moje generacije doživljava kao svoj najlepši deo života, a on se odnosi i na srednjoškolsko obrazovanje i studentske dane. Kako vreme odmiče sve više uviđamo da su to bili bezbrižni dani, koje moramo otrgnuti od zaborava. To je bio i povod da se kolega Vladan Nikolić i ja prihvatimo pisanja knjige „Generacija 67“.

Dr Milutin Đuričić, jedan od autora knjige

Po čemu je užička „Generacija 67“ poznata i zašto je nezaboravna?

Mi smo četvrta generacija Tehničke škole iz Užica. Skoro polovina upisanih u prvi razred nije uspela da završi na vreme. Od oko 200 upisanih u prvi razred nas 121 je maturiralo te 1967. godine. U tom broju su i oni koji su nas „sačekali“ tokom školovanja. Vukovaca nije bilo. Prosečan vrlo dobar đak je bez problema upisivao i uspešno završavao fakultet ili višu školu.

Svi mi smo postali nosioci proizvodnje u privredi tadašnje Jugoslavije, a posebno tada regiona Titovo Užice. Preko 70 odsto nas postali su uspešni menadžeri u privredi. Preko 20 su uspešni vlasnici privatnog biznisa.

Pet je doktora nauka i visokoškolskih profesora, od kojih i dva člana strukovnih akademija. Generacija je iznedrila jednog generala i dva pukovnika JNA.

Tu generaciju krasili su i brojni uspešni sportisti od kojih je Radomir Antić proneo slavu naše generacije, Užica i Srbije širom sveta. Sve to nas čini generacijom za ponos, pamćenje i nezaborav.

Koliko je teško bilo prikupiti materijal za pisanje knjige?

Opisati grad u kome smo učili, školu i kojoj smo učili, naše direktore škole i  profesore i sve nas pojedinačno zahtevalo je sistemski pristup. Sve to je trajalo više godina, a poslednje četiri godine su predstavljale finalizaciju realizacije ove knjige.

Kakve su bile reakcije kada je knjiga objavljena? 

Osmislili smo originalnu strukturu i sadržaj knjige. Svesni smo bili da će to uzrokovati različite reakcije. Većina čitalaca se pohvalno izrazila o kvalitetu knjige. Mnogi su pustili i po koju suzu čitajući je, ili bolje rečeno, sećajući se tog lepog perioda naših života.

Još jedan od maturskih susreta (Foto: Privatna arhiva)

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -