Danas je na Zlatiboru otvorena najduža panoramska gondola na svetu. Svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglašavajući da je u pitanju značajan projekat, te da se raduje svakom uspehu koji dobro donosi građanima i Srbiji.

– Ne zanima me ni najmanje ko je na vlasti, došao sam da čestitam, jer je urađena velika stvar za Srbiju. Imaćemo veliku trku između Zlatibora i Vrnjačke Banje po poseti turista. Želim da vam kažem da ćemo biti uz vas, kao što ste vi uz Srbiju, bez obzira ko je na vlasti. Čestitam gospodinu Stamatoviću i svim stanovnicima Zlatibora i okoline, – rekao je Vučić i dodao:

Na polaznoj stanici zlatiborske gondole Stamatović i Vučić (Foto: N.Tošić)

– Od mene nećete čuti da je gondola loša jer je neko drugi izgradio. Ponosan sam na nju. Ovde sam da podržim jedan važan projekat i da pokažem kako se radujem svemu što donosi dobro našim građanima. Došao sam da čestitam onima koji su na ovome radili, uradili su veliku stvar za Srbiju, – rekao je Vučić na Zlatiboru, najavivši da će put do Požege biti gotov do kraja ove godine i da će biti od velikog značaja za meštane ovog dela Srbije.

– Bićemo uz vas, kako ste vi uz Srbiju, mi ćemo biti uz vas. Nije važno ko je na vlasti, – rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić i Milan Stamatović, sa svečanosti otvradnja gondole ( Foto:Opština Čajetina)

Potpredsednik francuske kompanije „Poma“ Kristijan Buvije rekao je da mu je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju gondole posebno što je na zlatiborskoj ugrađena francuska oprema.

– Čast mi je što je oprema francuske kompanije danas ovde i zadovoljstvo što sam bio jedan od učesnika na ovom projektu. Zlatna gondola je danas najduža panoramska gondola na svetu, – rekao  je Buvije.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović  zahvalio je predsedniku Vučiću što prisustvuje otvaranju gondole, svečanosti važnoj za ovaj kraj, pošto je u pitanju investicija od opšteg interesa i što su uz njegovu pomoć uspeli da otkoče realizaciju projekta i dobiju sve potrebne dozvole. Po Stamatovićevim rečima ovo je „početak dijaloga opozicije i vlasti“ i nada se da će to biti u interesu države, Zlatibora i zapadne Srbije.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina (Foto:UžiceMedia)

Stamatović je zahvalio svima koji su pomogli u izgradnji gondole, što je jedno od najvećih ulaganja u turizmu u Srbiji, dodavši da je bilo dosta birokratskih procedura koje su ometale i usporavele investiciju koja je od državnog interesa, ali i najavio nove investicije na Zlatiboru, koje će uticati na dalji razvoj turizma.

Svečanosti su prisustvovali i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, francuski ambasador Žan-Luja Falkonija, drugi visoki državni zvaničnici, gradsko rukovodstvo Užica sa gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević i rukovodstva lokalnih samouprava iz okruženja, građani i veliki broj novinarskih ekipa.

Na svečanosti se zapevalo ali i „zagrejalo“ domaćom šljivovicom (Foto:N.Tošić)

Nakon svečanog otvarana predsednik Vučić, gosti i novinarske ekipe su se provozali novom gondolom.

Zlatiborska gondola najduža na svetu

Panoramska, „Gold gondola“ na Zlatiboru duga oko devet kilometara, počela je sa radom pre četiri dana, najskuplja i najveća investicija čajetinske opštine, kompletan iznos od oko 13 miliona evra obezbeđen je budžetskim sredstvima ove opštine. Izgradnja je trajala pet godina, a panoramska gondola povezivaće turistički centar Zlatibora sa vrhom Tornik, na nadmorskoj visini od 1 500 metara, a tu počinje i skijaška staza Tornik.

Svečanost na Zlatiboru pratile su brojne novinarske ekipe (Foto:UžiceMedia)

Iako je ovih dana na Zlatiboru pao veliki sneg, gondola je kako je i najvaljevno počela sa radom, a interesovanje gostiju za vožnju je veliko. Stotine turista sa svih strana čekaju u redu da kupe kartu za vožnju, cena u oba pravca za odrasle je 1000, a za decu 550 dinara.

Odgovorni kažu, poštuju se sve epidemiološke mere, i umesto 10 u kabinama je po tri putnika, izuzev kada su u pitanju porodice. Vožnja od početne stanice do vrha Tornika traje oko 25 minuta, i posle svakog ulaza i izlaza putnika vrši se dezinfekcija.

Gondola se kreće brzinom od oko šest metara u sekundi, kapacitet je 600 putnika na sat, u 55 kabina, a maksimalni kapacitet je 1000 putnika u 90 kabina. Na sredini trase od početne stanice, ka vrhu Tornika je Ribničko jezero, a pored njega planira se izgradnja međustanice.

Predsednik Vučić se provozao najdužom panoramskom gondolom na svetu (Foto:N.Tošić)

Planiran je takođe, tu na površini od preko 200 hektara, projekat pod imenom „Novi Zlatibor“ koji će, upućeniji kažu, biti centar za zdravstveni i sportsko – rekreativni turizam.

Nova turistička etapa na Zlatiboru i Srbiji

Turistički radnici Zlatibora slažu se, puštanjem u rad gondole počinje jedna nova etapa turističke privrede ovog kraja, ali i čitave Srbije. Veruju, ova turistička atrakcija otplatiće im se za manje od deset godina, kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu, sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

Na polaznoj stanici najduže gondole na svetu (Foto: UžiceMedia)

Po rečima Bojane Božanić, direktorke JKP “Gold gondola Zlatibor”, u saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem, kompanijom „Poma“, kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim svestkim standardima zaštite životne sredine uz poštovanje napora Čajetine da postane prva ekološka opština u Srbiji. Po dogvoru prvih deset dana rad gondole nadziru predstavnici ove francuske kompanije, od koje je kupljena sva oprema i koji su obučili radnike zaposlene u JKP „Gold gondola“.

Podsećamo, zlatiborska „Gold gondola“ započeta je “zlatiborskom mobom” bez građevinske dozvole, a danas je puštena u rad najduža gondola u svetu, po enciklopedijskim podacima pre zlatiborske najduža svestka gondola bila je u Kini.

Gužvi na polaznoj stanici ima svakog dana (Foto:UžiceMedia)

Ljubitelji Zlatibora kažu, danas je gotovo nezamisliv pravi doživljaj planinskog boravka bez panoramske gondole, kojom se sa visine gleda lepota okolo i daleko. Zlatiborskom gondolom prelazi se preko prelepog Ribničkog jezera, a sa vrha Tornika vidi se Durmitor, Jahorina, Tara, a i okolni vrhovi Čigota i Murtenica, te živopisna zlatiborska sela Jablanica, Dobroselica, Stublo, Semegnejvo.

N. Ilić i N.Tošić

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati na linku UžiceMedia.

- Advertisement -