Vozila na električni pogon nema previše u užikom kraju, najviše ih je registrovano u Užicu, dva električna i 17 hibridnih. Prvo vozilo je registrovano sredinom 2020. godine. U leto 2021. godine Turistička organizacija „Zlatibor“, u saradnji sa firmom „Vozim na struju“, pokrenula je projekat „Pokreni zelenu turu“.

Tokom realizacije serijala „Na zahtev čitalaca“ u redakciju „Užicemedia“ stiglo je više pitanja, na jedan broj smo odgovorili, činimo to i dalje.

Jedno od pitanja glasi: Ima li u užičkom kraju vozila na električni pogon?

Drugog našeg čitaoca je interesovalo da li je planom predviđena izgradnja bar jednog punjača za električna vozila, kao podsticaj za korišćenje većeg broja ovih vozila jer ne zagađuju životnu sredinu.

Šest registrovanih vozila na električni pogon

Uputili smo nekoliko pitanja užičkoj Policijskoj upravi, interesoivali se za broj registrovanih električnih i hibridnih automobila, zatim, kada je prvi registovan, koliko ih ima, da li je u pitanju trend porasta i da li postoje punktovi za punjenje baterija za električne automobile?

Iz Policijske uprave Užice dobili smo sledeće odovore, koje prenosimo u celosti.

„Na području Policijske uprave u Užicu registrovano je ukupno šest vozila na električni pogon i 47 hibridnih vozila. Najviše ih je registrovano u Užicu, dva električna i 17 hibridnih.

Prvo električno vozilo registrovano je u Užicu 17. juna 2020. godine.

Kako je na području Policijske uprave u Užicu tokom 2021. godine registrovano 57.457 putničkih vozila, procenat takvih automobila je 0,09 odsto.

U poslednje vreme beleži se povećanje broja električnih i hibridnih vozila, do 2020. nije bilo registrovanih električnih vozila, dok je bilo 16 hibridnih, navode iz Policijske uprave Užice, dodajući da ne raspolažu informacijama da li u užičkom kraju postoje punktovi za punjenje baterija za električne automobile“.

Električni automobili na Zlatiboru

Zlatiborci idu u korak s vremenom i teže da njihova opština bude ekološka, pa u skladu s tom politikom čine dosta na popularizaciji prevoznih sredstava novije generacije.

Tako je u leto 2021. godine Turistička organizacija „Zlatibor“, u saradnji sa firmom „Vozim na struju“, pokrenula projekat „Pokreni zelenu turu“, koji za cilj ima podizanje svesti po pitanju zaštite životne sredine i održivog razvoja. Turistička organizacija „Zlatibor“  je tada dobila na korišćenje automobile koji funkcioniše na električnu energiju.

Njihova namera je bila da posetiocima omoguće da obiđu planinu i okolinu na drugačiji način koristeći vozila koja su potpuno ekološki prihvatljiva, na struju, kao i bicikle koje imaju elektro asistenciju, a mogu se koristiti i kao običan bicikl.

Zapravo sve se dešava u skladu sa opredeljenjem da opština Čajetina postana prva ekološka opština, pa se tako i Turistička organizacija „Zlatibor“ priključila tom projektu. Direktor TO „Zlatibor “ Vladimir Živanović  je tada medijima izjavio:

Želimo da to nastavimo sa ovim projektom, da savremenim turistima ponudimo mogućnost punjenja svojih električnih automobila, te je naš prvi korak ka tom cilju bio ugradnja električnog punjača na parkingu ispred Turističke organizacije. Punjenje je potpuno besplatno. Zatim, smo dobili na koriščenje tri automobila koje smo stavili u turističke svrhe, – rekao je tada direktor TO „Zlatibor“, u nadi da će uspeti da prošire infrstrukturu sa eleketričnim punjačima.

Električni automobili u Evropi i svetu, a kod nas

Inače, električni automobili su u Evropi i svetu in, ekološki prihvatljivi, štede troškove goriva, poreze, osiguranje, postaju privlačni za sve veći broj ljudi. Kod nas ih nema previše, ali u poslednje vreme ima zainteresovanih kuppacai i električni automobili koji se mogu naći na našem tržištu su laki za vožnju, jeftiniji su za održavanje.

Dok se u svetu uvode automobili sa električnim pogonom i sa motorima potrošnje ispod tri litre na 100 pređenih kilometara, u Srbiji su i dalje omiljeni pojedini modeli koji su vrlo karakteristični za određena područja. Po statistikama u Zapadnoj Srbiji najčešće se vozi Golf 2, koji je jedno vreme bio simbol brdskih krajeva, mada do danas situacija nije značajno promenila.

A mi podsećamo, da je nekada mnogo ljudi vozilo popularnog fiću, danas su retki, ali je u Užicu organizovana fićijada.

Sa prošlogodišnje „Fićijade“ u Užicu (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -