Vaskrs, najradosniji praznik – prethodi mu Veliki petak dan podsećanja na Hristovo raspeće. U pravoslavnim hramovima ovog dana u popodnevnim satima iznosi se plaštanica (platno na kome je prikazano polaganje Hristovo u grob), koju vernici celivaju sve do Vaskrsa.

U rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte i ostale tekstove UžiceMedia

Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto, ispred oltara. Na Veliki petak post je obavezan. Ovog dana najveći broj domaćica farbaju vaskršnjih jaja, a to je jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije iskorenio, čak ni u gradovima.

Kažu, to je dan kada se, inače, ništa drugo i ne radi.  Običaj je,  prvo obojeno jaje ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

Subota je dan kada se priprema vaskršnja trpeza, a kada svane dan Vaskrsenja Hristovog, počinje vaskršnje slavlje, čuju se crkvena zvone koja javljaju dolazak velikog praznika.

Vernici odlaze na u crkvu na vaskršnju službu, a posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: “Hristos Vaskrse!” i “Vaistinu Vaskrse!”  Sveštena lica kažu, taj pozdrav bi trebao da traje  sve do Spasovdana.

Dan Vaskrsa

Kad se dođe iz crkve kući, svi se ukućani međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube. Domaćin onda pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu i ovaj kadi celu kuću.

Posle zajedničke molitve, ponovo, jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečanu vaskršnju trpezu. Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za decu.

Prilikom kucanja jedni drugima govore  “Hristos Vaskrse” i “Vaistinu Vaskrse”. Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo.Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama. Uvek je obavezna neka vrsta mesa i kolači.

I ceo dan se slavi Hristovo vaskrsenje, svi su radosni, jer kažu, ovaj dan je najradosniji dan, jer je posvećen životu.

Pobusani ponedeljak

Prvi ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba posetiti grobove umrlih srodnika i posuti busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice.

Naime, izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Taj dan se iznose farbana vasršnja jaja na grob, i dele se potom sirotinji.  Ovaj dan posvećen je mrtvima.

Ovako etnolozi “objašnjavaju” vaskršnje praznike, a kako se Vaskrs obeležava u  užičkom kraju:

Užičani na Vaskrs

„Moja penzija je 19.000 dinara i šta dalje da pričam. Ipak, obeležim Vaskrs, skromna sam, prohtevi mi nisu veliki“, kaže Rada Žunić, sa kojom razgovaramo na prepunoj užičkoj pijaci uoči Vaskrsa:

„Boju za jaja ne kupujem, imam lukovinu, jaja sam kupila. Ništa ne planiram unapred. Kada uđem u prodavnicu odlučim šta ću kupiti, a ne treba mi mnogo“, dodaje naša sagovornica. 

Ovog proleća sve je skupo, pogledajte pijačne cene, rekla nam je  još jedna  penzionerka, tvrdi, penzija, tek da se preživi:”Štedim da bih imala za Vaskrs. Kupim malo prasetine, piće, spremim kolače, dolazi  moj sin i njegova porodica, deca vole slatkiše.”

Za Mirjanu  Protić Vaskrs je najradosniji praznik. Kaže da su se „nekada njemu najviše radovala deca, posebno zbog šarenih jaja. Danas je sve drugačije“, dodaje, jer mora da se prebrojati svaki dinar da bi se praznik obeležio:„Ako mi dođu deca, prijatelji, poslužiću ih obojenim jajima, jagnjetinom, praviću rusku salatu i rozen tortu. Za moj budžet to je dosta. Više nego što bi bio jedan običan nedeljni ručak. Ali Vaskrs je i ja želim da ga obeležim. Radujem se prazniku i ništa mi nije teško“, priča Mirjana.

Objašnjava još da ima sopstvenu tehniku bojenja jaja i to sa zadovoljstvom svake godine radi:„Svako skuvano jaje prvo stavljam u sirće, a zatim uvijam u nekoliko boja krep papira, poneko jaje uvijem u samo jedan papir, zavisi koliko hoćete boja na jajetu. Crveno jaje „čuvarkuću“ ostavljam na posebno mesto do sledećeg Vaskrsa, a prošlogodišnju „čuvarkću“ stavljam u saksiju sa cvećem.“

Vaskršnja jaja  od jutra na  stolu

U užičkoj porodici Petronijević, uskršnja jaja su od jutra na stolu, a domaćica Vera naglašava da svake godine jaja farba na Veliki petak.

„Takav je običaj, i ja većinu jaja farbam u crvenoj boji, najčešće u lukovini, meni je simbol Vaskrsa crveno jaje. Ja jaja našaram različitim listićima kojih sada ima u zanimljivim oblicima, i onda ih složim tako u neku ukrasnu korpicu, činiju. Vaskršnje jutro počinjemo tucanjem jajima, tako zapravo počinjemo obeležavanje ovog praznika.

Na taj način probanjem vaskršnjih jaja, završavamo ovaj veliki vaskršnji post. Posle toga pripremamo ručak, malo je bogatiji, svečaniji nego ostalih dana, onoliko koliko se može, na trpezi obično bude jagnjetine, i još ponešto, kako se domaćica snađe i isplanira“, kaže Vera, dodaje:Važno je da se porodica okupi, kćerka je student medicine, sin radi ovde u Užicu, dođu na ručak, muž i ja, i eto, obeležimo Vaskrs porodično“.

Vaskršnje želje

Na pitanje šta želi na ovaj veliki praznik, Vera nam odgovara, zdravlje prvo, pa  ostalo kako može:„A kada je čovek zdrav, onda mu treba da živi, da sebi priušti neke najosnovnije potrebe. Prosto ne možemo više da smanjujemo našu skromnost, nadam se da će ovo vreme pred nama doneti nešto bolje od ovih poslednjih  dve godine, makar da nestane ovaj virus i bolest koja nam odnose dosta dragih ljudi”.

Sličnu tehniku farbanja jaja koristi i Dragica Stojanović iz Sevojna. Pripremila je za danas bogatiju trpezu, ali ovaj Vaskrs u kući obeležiće samo ona i njen suprug: „Takva je situacija u mnogim porodicama“, kaže Dragica, žaleći što iz Srbije odlaze mladi, a oni koji ostaju, tvrdi nemaju perspektivu.

 „Odoše mladi, sposobni ljudi, umesto da smo svi ovde zajedno i da delimo ovo što imamo, ali najgore je što ne možemo ništa da promenimo“, eto, moja kćerka je u Nemačkoj, sin u Beogradu, bilo bi lepo da smo svi ovde, a pomislim, važno je da su on zadovoljni tamo gde su otišli“. Dodaje, želi svim ljudima dobro zdravlje, mir i sreću. To je ono što  je  u ovom vremenu najvažnije.

“Hristos Vaskrse!”

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -