Užički kajmak se može kupiti po ceni od 1.200 dinara na užičkoj, dok je na zlatiborskoj pijaci skuplji za nekih 200 do 300 dinara po kilogramu. Skuplji je i sir, ali i pršuta i ostali suvomesnati proizvodi. Obično oni koji borave na Zlatiboru duže posete pijacu u Užicu, jer je jeftinije.

U rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte i ostale tekstove UžiceMedia

Užički kajmak je kremaste strukture, ima svoj specifični miris a da bi se dobio, pojašnjavale su nam domaćice minule subote na užičkoj i zlatiborskogj pijaci, mleko mora prvo da se prokuva, pa se potom ostavlja na sobnoj temperaturi od nekih 20 do 22 stepena, gde je potrebno da odstoji nekoliko sati.

Zatim se površinski sloj prikupi i stavi na ceđenje, a potom se stavlja u kačice i soli. Kada duže odstoji dobija se stari kajmak, čija je cena ovih dana dostigla cenu od 1.200 dinara za kilogram na užičkoj pijaci.

Užička pijaca, stari kajmak u kačici, a mladi u tepsiji (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Paprene cene na zlatiborskoj pijaci

Mladi kajmak se može nabaviti i po ceni od hiljadu ili 1.100 dinara. Na zlatiborskoj pijaci cena starog kajmaka je kod nekih proizvođača premašila cifru od 1.500 dinara za kilogram, mada je bilo i onih koji su bili spremni da ga prodaju i za 1.400 dinara. Cena mladog kajmaka je nešto niža i može se pazariti i za 1.200 dinara.

Stari sir na užičkoj pijaci je oko 500 dinara, mlađi se može kupiti po ceni od 350 do 400, dok je na Zlatiboru skuplji i stari je 700, a mladi od 400 do 500 dinara.

Sa prodavcima na užičkoj i zlatiborskoj pijaci smo pričali i o proizvodnji, za koju kažu da nije nimalo laka, jer je sve manje onih koji se bave poljoprivredom, da je cena stočne hrane sve skuplja, da rastu i ostale cene. Proizvođači, kako kažu, razumeju kupce i veruju da je i njima teško, ali nemaju računa za manje da prodaju mlečene proizvode.

Zlatiborska pijaca i čuveni užički kajmak (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

I mada se Užičani i Čačani spore čiji je više kajmak proizvod – Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije je decembra 2016. godine proglasio i stavio na listu (kao 33 element) kajmak sa područja Čačka, Kraljeva i Užica. Tako je i užički kajmak pored već zaštićene zlakuske grnčarije, šljivovice, pevanja iz vika, izrade čutura u selu Pilica čuvati istoriju, kulturu i tradiciju naroda užičkog kraja i čitave zapadne Srbije. (wikipedia)

A kako se pravi „lepinja sa sve“

Kajmak je delikates ovog kraja, obavezan je sastojak užičke komplet lepinje, ili onako po naški „lepinje sa sve“. Gotovo da i nema restorana u užičkom kraju gde na meniju nije ovaj specijalitet, a Užičani posebno vole da kupe „komplet“ kod „Šuljage“, pa kod „Luke“ u Pekari „Blue Moon“ na Slanuši, a među najboljim objektima gde se komplet lepinja služi u užičkom kraju su kafane „Pego“ i „Zora“ na Zlatiboru.

Potrebne namirnice za obrok za jednu osobu: jedna lepinja, koju možete kupiti ili sami praviti, kajmak, jaje i nepuna kutlača pretopa.

Pretop se uzima iz pečenjare, sa pleha na kojem se nakupljala mast tokom pečenja, bilo koje vrste mesa, uglavnom svinjskog. U Užicu se taj pretop dobija jako jeftino ili besplatno.

Pošto je ovaj specijalitet veoma brz za pripremu, savetujemo da probate da svoje ukućane i prijatelje iznenadite za jedan obrok. Idealno vreme za njegovu konzumaciju bio bi doručak, jer je kalorična bomba, izvrstan pokretač za ceo dan.

Komplet lepinja u kafani „Pego“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Za kućnu varijantu pripreme ovo su potrebni sastojci:

  • 1 lepinja
  • 1 jaje
  • 2 kašike kajmaka
  • so
  • ulje
  • jogurt (kefir, kiselo mleko) – po želji

Način pripreme komplet lepinje

U zavisnosti za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno, pa se način filovanja ponavlja. Lepinju isecite tako da odvojite manji gornji deo koji će vam služiti kao poklopac. Donji deo lepinje namažite kajmakom, dobro utrljajte i nožem u par navrata na nekoliko mesta probušite lepinju. Nakon toga, razbijte jedno jaje (možete ga pre izmućkati) i lagano razmutite po lepinji. Po potrebi i želji dodajte so. U međuvremenu, uključite rernu na 250 stepeni i ostavite da se zagreje.

Tepsiju namažite sa malo ulja, ubacite lepinju bez poklopca i ostavite neka se peče 5-10 minuta. Zatim, stavite ostatak lepinje koji predstavlja poklopac i ostavite da se peče par minuta.

Još detalja na sajtu Turističke organizacije Užica.

I na kraju, ako dođete u Užice i na Zlatibor obavezno da probate i kajmak i komplet lepinju i pršutu i šljivu, jer kako kaže narodna pesma: „užička pršuta i kleka bolje leče od svakoga leka“…

A ako se odlučite da sami spremate komplet lepinju: Prijatno!

Užička pijaca i prodaja „belog mrsa“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -