Uzicki strip (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Kultura: Festival stripa u toku u užičkom GKC, organizuju se izložbe, panel diskusije, promocije knjiga i kreativne radionice. Za vikend nas očekuje koncert. A od kulturnih događaja najavljujemo ovogodišnji sutdenstksi kamp „Interakcija 2022“, u avgustu će podeljeni u tri ekipe, snimati tri kratka dokumentarna filma u Užicu, Čačaku i Požegi.

„Užički strip susreti“

Prvi festival stripa „Užički strip susreti“ održava se u Gradskom kulturnom centru Užice i traje do 16. aprila. Izložbe, panel diskusije, promocije knjiga i kreativne radionice okupljaju veliki broj zaljubljenika u strip.

Festival je počeo izložbom „Ona se budi“, autorke Jane Adamović, u okviru koje su predstavljeni radovi oko 40 autorki iz Francuske, Belgije, Holandije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, za koju je mlada umetnica odlikovana Ordenom umetnosti i književnosti republike Francuske.

Program je nastavljen promocijom knjige Aleksandra Zografa i njegovim kreativnim radionicama „Kreiranje i jezik stripa“ i „Strip teme i ideje“.

Izložba ”Svet u oblacima”, autora Aleksandra Zografa, Pavla Zelića i Jane Adamović, promocija stripa ”Vekovnici” uz prisustvo autora Marka Stojanovića i Sabahudina Muranovića Murana, promocija izdanja domaćih strip albuma uz prisustvo autora Alekse Gajića i Darka Grkinića uz organizovane štendove izdavača System comics-a obeležiće naredne dane prvog užičkog festivala stripa.

Sa festivala u Užicu (Foto: Grad Užice/GKC)

Ulaz na sve programe u okviru festivala je slobodan.

Kultura: „Filmart“ raspisao dva konkursa

Studenti filmskih akademija iz sveta okupiće se ponovo ove godine, u avgustu, na 17. Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija 2022“, kao i ranijih godina. Pauza je nastupila zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Na konkurs, koji je raspisao Nezavisni filmski centar „Filmart“ iz Požege, za učešće na kampu i radionici dokumentarnog flma mogu da se prijave studenti režije, kamere, dizajna zvuka i montaže, koji imaju iskustva u produkciji dokumentarnog filma. Otvoren je do 30. aprila.

Organizatori su precizirali da je ovogodišnje okupljanje planirano od 8. do 24. avgusta, kada će petnaest učesnika, koji će biti podeljeni u tri ekipe, snimati tri kratka dokumentarna filma u zapadnoj Srbiji: Užicu, Čačaku i Požegi.

A program „Interakcija: radionica dokumentarnog filma“, održaće se od 17. do 24. avgusta. 

„Tokom šesnaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je više od 260 učesnika iz preko 60 zemalja, studenata više od 100 filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma i osvojeno preko 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Poseban uspeh postigao je film Dolina vladara (reditelj: Efim Graboj), koji je 2019. godine bio u nominaciji za najbolji kratkometražni dokumentarni film, prestižne Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA).

Radionicu (masterklas) pohađalo je 128 učesnika iz 46 zemalja, a dosadašnji predavači su bili vrhunski reditelji iz Srbije i regiona − Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević„, navedeno je u saopštenju organizatora.

Program realizuje „Filmart“, uz podršku vlade Švajcarske, u okviru projekta „Kultura za demokratiju“, koji sporovodi Hartefakt fond.

U GKC za vikend nastupaju Seljačka buna i Sanitarium

Ljubitelji tvrđeg zvuka ovog vikenda imaće priliku da posete dvostruki koncert koji će biti održan u Gradskom kulturnom centru. Naime, u klubu GKC-a će nastupiti hard core sastav Seljačka buna uz podršku beogradskog metal sastava Sanitarium.

Ulaznice za ovaj koncert prodaju se po jedinstvenoj ceni od 300 dinara i mogu se nabaviti svakog dana u klubu GKC-a.

Koncert je na programu u subotu, 16. aprila, od 21:00.

Sa jednog od ranijih okupljanja (Foto: „Filmart“)

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -