Tradicionalna manifestacija „Bez izvora nema vode“, održana je na Preobraženje, po 16. put u zlatiborskom selu Rožanstvo.

Godinama unazad, ovo selo poznato po vrednim domaćinima, hladnom Zmajevcu, banji Vapa i nadaleko čuvenoj Stopića pećini, 19. avgusta je mesto susreta, narodnog saborovanja i negovanja veštine pevanja „iz vika“.

Sabor izvorne narodne pesme „Bez izvora nema vode’’,  okupio je i ove godine u Rožanstvu najbolje pevačke grupe i parove u pevanju „iz vika“ iz gotovo svih opština Zlatiborskog okruga. Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, napominjući da sa uspehom čuvaju kulturu i tradiciju zlatiborskog kraja i pevanja iz vika.

 – Ovde se to najbolje pokazalo, na primeru ovog sela, da ljudi koji su tada predložili da krenemo sa ovom manifestacijom nisu pogrešili. Jer svedoci smo da danas po Srbiji imate mnogo ovakvih dešavanja, ali ovde je bio početak, ovde se to začelo, ovde se očuvalo. I zato svim našim vizionarima iz ovog sela, predsedniku mesne zajednice i Milosavu Radibratoviću koji je učinio da se ovo održi, u ime opštine Čajetina i u ime svih vas koji dolazite i posećujete sabor želim da se zahvalim,- rekao je Stamatović.

Takmičenje pevačkih grupa i parova ocenjivao je žiri u sastavu: prof. dr Dimitrije Golemović, Marija Vitas i Marija Šekularac, etnomuzikolozi iz Beograda. Odlučivale su  nijanse, a nadmetalo se devet pevačkih družina i jedanaest parova.

U kategoriji pevačkih grupa nagradu „Zlatno burence“ dobila je grupa „Kadinjača“ iz Užica, drugo mesto pripalo je pevačkoj grupi „Dukat“ iz Kosjerića, a treće mesto grupi „Omorika“ iz Ivanjice.


U kategoriji parova pobedili su braća Rajko i  Zdravko Danilović iz Nove Varoši, druge su bile Tomka Paunović i Dragica Žunić takođe iz Nove Varoši, a treće mesto osvojili su Radovan Janković iz Jablanice i Milan Milošević iz Nove Varoši.

Memorijalna nagrada „Vićentije Vićo Mićić“ za najlepše vodeće glasove u kategoriji parova pripala je Acu Petronijeviću iz Rožanstva, a u kategoriji pevačkih grupa Voju Bogićeviću iz Gostinice.

Sa otvaranja manifestacije u Rožanastvu


Profesor dr Golemović, predsednik žirija, jedan od vodećih etnomuzikologa u Srbiji, zadovoljan je kvalitetom pesama, kaže, da je bilo dosta dilema kome dodeliti nagradu, jer su nijanse odlučivale.

– Još kada sam davne 1978. godine upoznao žene iz Ribaševine i prvi put čuo uživo pevanje „iz vika“, ja sam bio opčinjen tim pevanjem, kao nekada jedan veliki rumunski etnomuzikolog koji je rekao: 


Ovo je pevanje kada je svet stvaran. Mi treba da imamo kulturni brend, a naš kulturni brend od koga ne treba da se stidimo, to je pevanje iz vika, to je pevanje na bas, to je sve ono što smo mi,- rekao je profesor dr Dimitrije Golemović.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Sabora bili su opština Čajetina i Turistička 
organizacija ”Zlatibor”, a izvorne pesme pevane na 16. saboru u Rožanstvu podsetile su na davna vremena i zaboravljene stihove iz naroda, dok se program kulturnog leta nastavlja večeras koncertom Dženana Lončarevića na Kraljevom trgu od 20:00 časova.

- Advertisement -