Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potvrdila je da je Ministarstvo predalo kandidaturu.

– Kada ste pohvalili da je naše srpsko kolo uspelo da uđe na Uneskovu listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, predali smo kandidaturu za šljivovicu i nadam se da ćemo sledeće godine uspeti da se upišemo, a onda idemo na kandidaturu naivnog slovačkog slikarstva. Radimo i na tom planu, tiho i mirno. Ja sam čovek koji voli da se pohvali ne potezima koje povlačim, nego rezultatima, – navela je Gojkovićeva, piše RTS.

Sa jedne od ranijih Rakijada u Šljivovici ( Iz arhive UžiceMedia)

Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i uporebom tradicionalnog pića od šljive.

Šljivovica proizvedena u našoj zemlji je tek 2016. godine od Evropske unije dobila sertifikat o geografskom poreklu i od tada nosi zaštićeno ime „Srpska šljivovica“.  

Na listi Uneska iz Srbije su već upisani krsna slava, kolo, pevanje uz gusle i, prošle godine, zlakuška lončarija. Zlakuško lončarstvo, kao tradicionalni zanat, upisan je u Nacionalni registar nemateriijalnog kulturnog nasleđa još 2012. godine. Na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije su upisani Porodična slava (2014. godine) Kolo, tradicionalna narodna igra (2017. godine) i „pevanje uz gusle“ 2018. godine.

O šljivi, rakiji i rakijadi

U zlatiborskom selu Šljivovica proizvodi se tradicionalno piće od šljive, a godinama se održava rakijada. O prvoj rakijadi podsetili smo na UžiceMedia u jednom od ranijih tekstova:

…Na drugi dan Vaskrsa zlatiborsko selo ŠLjivovica bilo je „meka“ za ljubitelje dobre kapljice, kada je i organizovan Sajam. Meštani su imali šta da ponude posetiocima iz okolnih mesta, ali i gostima Zlatibora, Tare i Mokre Gore, gde su dominirali Beograđani i Vojvođani i ovu priliku iskoristili da degustiraju staru, ali i probaju novu „ispod lule“ na licu mesta, pečenu baš za ovu priliku.

Većina je posetu iskoristila da kupi dobru rakiju ali i neki od drugih domaćih proizvoda, pre svega suvomesnatih, mlečnih, ali i meda, kupinovog vina. Oni sa kojima smo razgovorali kažu da im se ovakva ideja dopala, da će ponovo doći, ne propuštajući da pohvale domaću šljivovicu koju su ovde probali. 

Sličnog mišljenja su i oni koji su činili žiri, stručnjaci iz “Rubina”, te instituta iz Niša i Fabrike alkohola iz Lunovog Sela, i bez dvoumljenja kažu: “Nigde u Srbiji se ne pravi rakija takvog kvaliteta kao u Šljivovici”… Više detalja na našem linku o ovom takmičenju i skupu najboljih proizvođača domaćih rakija u Šljivovici, koje prošle godine nije održano zbog pandemije koronavirusa.

Šljive iz šljivovačkog voćnjaka (Foto: Lj.Lučić)

Hroniku KOVID -19 u toku aprila u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati na linku UžiceMedia.

Hroniku KOVID -19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -