Već šestu godinu uzastopno Grad Užice i Fondacija „Ana i Vlade Divac“ raspisuju Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj plasteničke proizvodnje. Cilj konkursa je da obezbedi bespovratna sredstva za porodična gazdinstva, pre svega malim proizvođačima.

Grad Užice i Fodndacija „Ana i Vlade Divac“ su potvrdili partnerstvo u praksi jer domaćinstava koja su potpomognuta već uveliko koriste plastenike. Među njima je domaćinstvo Ivane i Dejana Nikitovića u Zlakusi, koji su prošle godine dobili plastenik.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević posetila je Nikitoviće i uputila poziv zauinteresovanim da se prijave do 29. aprila, do kada je Konkurs i otvoren. Ona je podsetila da je u proteklih šest godina podržano 126 korisnika sa 20 miliona dinara, od čega su 15 miliona dinara sredstva iz budžeta grada Užica, a pet miliona je obezbedila Fondacija „Ana i Vlade Divac“ kroz programe namenjene kozarstvu, ovčarstvu, pčelarstvu i plasteničkoj proizvodnji.

– Postavljeno je 26 plastenika, među kojima je i ovaj pored koga se nalazimo i svedoče o velikom interesovanju prošle godine, zbog čega smo odlučili da plasteničku proizvodnju podržimo i u ovoj sa ukupno 3,7 miliona dinara od čega su 2,7 miliona dinara sredstva Grada, a milion dinara sredstva Fodndacija „Ana i Vlade Divac“. Važno je naglasiti da korisnici plastenike dobijaju pod veoma povoljnim uslovima i da prednost pri dodeli imaju mlađi od 45 godina i žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva, što se uklapa i u našu strategiju razvoja poljoprivrede u narednom periodu,- izjavila je gradonačelnica Užica dodajući da je ovo prilika da se pruži podrška mladim ljudima koji žive na selu.

Grad Užice svake godine iz budžeta opredeljuje sredstva za poljoprivredu, ove godine iz budžeta je za ovu namenu opredeljeno 32 miliona dinara a u 2018. godini izdvojeno je preko 27 miliona dinara.

Fondacija Ana i Vlade Divac je više od 10 godina prisutna u selima širom Srbije sa ciljem da podrži razvoj porodičnih gazdinstava i obezbedi bolje uslove za poljoprivrednike, a posledično i unapredi životne uslove porodica koje žive na selima.

Do sada je direktno podržano više od 1.000 gazdinstava sa donacijama u vrednosti od preko 160.000.000 dinara, navedeno je u saopštenju Fondacije Ana i Vlade Divac.

U plasteniku Ivane i Dejana Nikitovića u Zlakusi (Foto: Grad Užice)

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku KOVID -19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -