Na sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem predstavnici malinara iz Arilja, Ivanjice, Požege i Kosjerića, postigli dogovor da se pooštre kontrole hladnjača zbog neadekvatnog klasiranja maline.

Oni su, u nastavku pregovora s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem,istakli i da ne odustaju od cene od 200 dinara za kilogram, ali kažu i da su dobili garancije da država više neće uvoziti malinu.

– Imamo podršku Vlade u nameri da se uredi situacija na tržištu. Ovogodišnji rod će umesto četiri biti dve i po tone po hektaru, zbog nepogoda koje su zadesile zapadnu Srbiju, tako da su svi uslovi, ako se država obračuna sa kartelom hladnjačara, da konačna cena bude izvozna cena griza, odnosno 200 dinara, izjavio je predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović posle sastanka u Kosjeriću kojem su prisustvovali i načelnik Zlatiborskog okruga i predstavnici lokalnih samouprava sa tog područja.

– U Arilju ima 400 hladnjača, a na proteklom sastanku bila su dva otkupna mesta sa 125 dinara, sada je već na 90 odsto akontna cena za prvu klasu 125, dok je za drugu 105. U Moravičkom i Zlatiborskom okrugu broji se hiljadu hladnjača. Zbog toga tražimo da se uvedu kontrole otkupnih mesta, jer samo u Arilje se „dovlači“ i iz Kosjerića, Ivanjice i lokalnih opština, što je problem. Tražimo da inspekcija uradi svoje i da nas narod prati, jer će se promene desiti, sve što smo do sada zahtevali od države je poštovan, rekao je Radović.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović rekao je da je Republička poljoprivredna inspekcija zajedno sa tržišnom intenzivirala kontrolu hladnjačara na području cele Srbije i da se kontrolišu uslovi otkupa. Takođe, kontrolišu se i higijena, korektnost, ali i da li su dostupne sve informacije proizvođačima.

-Ima nepravilnosti na terenu, kao i zabrane rada onim hladnjačama koje nisu ispunile zakonom predviđene standarde, napomenuo je Vujović.

Malina se klasira na prvu i drugu klasu, a kada su lošiji vremenski uslovi, kao što je kiša, veći je priliv druge klase. Pomoćnik ministra poljoprivredne inspekcije istakao je da po svim propisima koji postoje, malina koja je mimo ove dve klase, ima više buđi i vlažnosti sa puno nečistoća, ne može biti primljena u hladnjaču i ovaj propis služba najčešće proverava.

Sledeći sastanak je, prema najavi malinara, naredne sedmice kada treba da se pregovara i sa najvećim izvoznicima maline u Srbiji i kada bi, prema najavama Radovića, trebalo da bude poznata cena maline.

- Advertisement -